Сдружение „Зограф: Новият министър на културата трябва да владее добре

...
Сдружение „Зограф: Новият министър на културата трябва да владее добре
Коментари Харесай

Необходимо е новият министър на културата да владее добре българския правопис

Сдружение „ Зограф ": Новият министър на културата би трябвало да владее добре българския правопис

Бъдещият министър на културата на Република България, който ще бъде определен от депутатите от 47-ото Народно заседание, е желателно да има най-малко обикновена езикова подготовка, той би трябвало да познава разпоредбите за приложимост на цялостен и къс член, както и главните пунктуационни правила, с цел да не позволява скандални правописни неточности, когато пуска да вземем за пример статуси във фейсбук профила си или изпраща приветствени адреси до културни институти и дейци на изкуството, упорстват от съдружие „ Зограф ".

Разбира се, условието за положително равнище на езикова просвета би трябвало да важи с цялостна мощ и за всички членове на Политическия кабинет на новия министър на културата, безапелационни са в съдружие „ Зограф ". От неправителствената организация означават, че за жалост от години огромна част и от служителите на бул. „ Стамболийски " 17 имат проблем с преодоляването и използването на книжовните правила на българския език, а това разумно все по-често води и до конфузни обстановки.

В тази връзка, от културното министерство и до през днешния ден още не са поели отговорността за необразовано написаната Стратегия за развиване на българската просвета 2019-2029 година, която напролет на 2019 година бе качена с десетки груби правописни и пунктуационни неточности и редица други недомислия в Портала за публични съвещания на Министерски съвет, както и на формалния уебсайт на Министерството на културата, припомнят от „ Зограф ". Подготвеният от екип анонимни служители в Министерство на културата стратегически документ е засегнатост за всички, които милеят за българския език и грамотността и държат на съхраняването на културната ни еднаквост, а заради това е извънредно време отговорните за въпросните неприемливи и срамни неточности в Стратегията да понесат административна отговорност за проявеното безхаберие и непросветеност, декларират от гражданското съдружие. Авторите на въпросната Стратегия за развиване на българската просвета - явно хора с ниска правописна просвета и със съществени празноти в познанията за пунктуацията, е редно и да върнат изплатените им тлъсти хонoрари за по този начин необразовано написаните текстове, упорстват от съдружие „ Зограф ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР