Сдружение Зелени Балкани съобщава, че вчера край Враца е имало

...
Сдружение Зелени Балкани съобщава, че вчера край Враца е имало
Коментари Харесай

Орел и лешояди във Врачански Балкан са били отровени

Сдружение " Зелени Балкани " оповестява, че през вчерашния ден край Враца е имало нов случай на потребление на неразрешени токсини в дивата природа, грозящ хората и предпазените типове. Първоначално от предавателите, с които наблюдават два от белоглавите лешояди от колонията в Природен парк " Врачански Балкан ", само че по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди край гара Бов, село Бов и село Церово.

При посещаване през вчерашния ден на хипотетичното място, на което са се хранили птиците съгласно данни от GPS предавателите екип на " Зелени Балкани ", е открил изяден от животни и птици мъртвец на теле, а наоколо до него - починал скален орел (Aquila chrysaetos).

Днес в региона ще има оглед на полицията, взаимно със " Зелени Балкани " и други природозащитни организации и опазващи институции. Обучено за търсене на токсини куче на Българското сдружение за отбрана на птиците също ще бъде включено и се чака да се намерят с изключение на скалния орел, също и лешояди с предаватели, които демонстрират че птиците към този момент не са в придвижване.

Мъртвите птици са от типове, предпазени от мрежата " Натура 2000 " (повече за мрежата тук) и включени в приложение № 3 от Закона за биологичното многообразие като са предпочитани за запазване. Този факт дава съображение да се образува наказателно произвеждане за определяне на закононарушение по чл.278 Д от Наказателния кодекс и засанкции на отговорните лица.

От сдружението напомнят, че отравянето на мъртви животни като средство за отбрана на стадата е закононарушение по Наказателния кодекс. Често то е ориентирано към хищници, част от които също са предпазени от природозащитните закони, тъй като са редки за страната - мички, вълци и други.

Освен хищниците, отровите в природата могат да обиден води, почви и други живи същества. Последният подобен случай в Кресна унищожи цялата колония на белоглави лешояди, зачието възобновяване природозащитните организации работиха повече от 15 години (повече за случая тук). Отровите са заплаха и за живота и здравето на хората.

Сдружение " Зелени Балкани " - Стара Загора, извършва действия по възобновяване на белоглавия и черния лешояд във Врачански Балкан и Искърския пролом дружно със сдруженията " Дружество за отбрана на хищните птици " и " Фонд за дивата флора и фауна ". Дейностите са в съгласуваност и съдействие и с дирекцията на Природен парк " Врачански Балкан ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (141)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР