Сдружение за споделено учене ЕЛА започва изграждането на зелен образователен

...
Сдружение за споделено учене ЕЛА започва изграждането на зелен образователен
Коментари Харесай

Училище с телескоп на покрива и нарове за спане - за децата в планината

Сдружение за споделено учене ЕЛА стартира построяването на зелен учебен център в подножието на връх Звездец, в Подбалкана. Той ще бъде неповторимо за България място, където потопени в природата, учениците ще развиват своята креативност, убеденост и аналитично мислене.

Учители и бизнесмени ще демонстрират на децата по какъв начин знанията от учебно заведение ще намерят приложение в професионалния им живот и всекидневие. Центърът ще показва технологии за възобновима сила, способи за спокойно общуване и грижа за природата, и прибавен изкуствен интелект в подкрепяща атмосфера на неофициално учене. За центъра и заниманията с него " Детски Дневник " беседва с Ива Бонева, изпълнителен шеф на Сдружение за споделено учене ЕЛА.

Детски учебен център в планината

" Един ден седнахме и се запитахме какво от работата ни през 12-те години до момента ни радва, какво ни носи най-голямо наслаждение и установихме, че това е работата с деца и детските лагери, които вършим.

С много деца сме работили – и от домове, и с такива, които в никакъв случай не са напускали родното си място, и такива, които не приказват български... желаеме да им дадем да се свържат с други деца, да се свържат с природата, да не са толкоз изолирани, да стартират да осъзнават себе си в света, във връзките си с другите, какво желаят да създадат, какъв път биха желали да имат пред себе си – това са въпроси, които те не са си задавали до момента, деца, които нямат ролеви модели, които да следват – да си задават тези въпроси ", споделя Бонева.

От сдружението, което тя оглавява, ще продължат да работят с децата по същия метод, само че към този момент на едно доста хубаво място – " магическо, приказно, безвредно, което ги провокира към проучване, към задаване на въпроси ".

По думите на Ива Бонева тези деца са от села и дребни градове, само че все пак нямат връзка с природата – не я схващат, не я ценят, не я познават, което е необичайно и тъжно по едно и също време – небрежни са към нея, нямат хрумвания за преработване, не го схващат.

След като са създали курс по мотори с вътрешно горене, който пожънал огромен интерес, от сдружението решили да покажат на децата различни сили, по какъв начин работят вятърните перки. Така и пристигнала концепцията за зелен учебен център. Намира се в село Стъргел, на южния скат на Стара Планина, на подбалканския път, сред Горна и Долна Малина. Там намерили постройка тъкмо такава, каквато търсели – строена през 1930 година за учебно заведение с дарения на живеещите в селото. Много е красива, само че в последните десетилетия е изцяло изоставена.

Всички могат да го посещават

Всички деца ще са добре пристигнали в центъра, освен деца от небогати фамилии или такива с увреждания, деца от домове, без родители. От съдружие за споделено учене " Ела " обичайно се занимават с възпитаници от 5 – 7 клас, само че вратите им ще са отворени и за по-малките деца, а за какво не и такива от детската градина, както и гимназисти.



Центърът ще посреща посетители когато и да е. През уикендите може да го посещават деца с родители, а в случай че родителите желаят да вземат участие в експедиция по следотърсачество, във викторини, да вършат нещо на глиненото колело, да стрелят с лък - за какво не? Ако пък не желаят, могат да са сигурни, че оставят децата в положителни ръце, а те самите да се излегнат в някой хамак на сянка с преносим компютър или книга. Защото центърът ще има и огромна библиотека. Ще има и място за отдих, където да може да се пийва и хапва. Засега са планувани 60 кревати, с цел да могат да се вършат летни, зимни, зелени всевъзможни учебни заведения. А в случай че няма искащи групи уценици, мястото ще може да се употребява и от възрастни за йога, ретрийт, тийм билдинг..

Обучение, творчество и проучване

Децата ще имат опция да изследват с какво ще им хареса, тъй като занятията в центъра ще са свързани с разнообразни специалности, ще има и занаятчийски работилници, както и телескоп, различни технологии, финансова просветеност, проби, игри, надпревари ще има и градина - билкова и зеленчукова, ще могат да се занимават с градинарство, следотърсачество, в двора ще се намират и спортни площадки.

" Ще стартираме с учебни заведения, с които и до момента сме работили из цялата страна и са наши сътрудници. Децата ще идват проведено от учебно заведение с учителите си. Ментори ще са студенти по педагогика и лингвистика от Софийския университет. Ще има студенти и от други университети - те ужасно се свързват с децата, доста са виновни и потребни ", споделя Ива Бонева.

Двуетажна постройка с таван, телескоп и нарове за спане

В центъра ще има зала със сцена, телескоп на покрива, вятърна перка, работилница с огромна стена, която ще съставлява стъклен мравуняк. В кухнята децата ще могат да готвят като сами си създават тока за това, като въртят педали на статични колела.

" Нямаме задоволително пари, с цел да го построим по този начин, както го виждаме. Търсим сътрудници и спонсори сега. И в случай че някой желае да ни помогне за някоя зала, сцена, градина или стая, можем да я кръстим на негово име ", споделя Бонева. Тя се надява, че някоя от енергийните компании би дарила слънчевите или вятърни системи, тъй като те са са с демонстрационна цел.

И в случай че всичко е по проект, към края на юни 2020 Зеленият учебен центът ще може да отвори двора и работилницата, дружно с кафето и верандата.

Повече за бъдещия център можете да прочетете тук, а в случай че вярвате, че е значимо да има подобен център в България, можете да подкрепите акцията за набиране на средства в Global Giving – една от най-големите интернационалните платформи за даряване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР