Сдружение с нестопанска цел е предоставяло социални услуги в столично

...
Сдружение с нестопанска цел е предоставяло социални услуги в столично
Коментари Харесай

Сдружение с нестопанска цел предоставяло услуги в училище, без да има лиценз от ДАЗД

Сдружение с нестопанска цел е предоставяло обществени услуги в столично учебно заведение, без да има лиценз за това, оповестиха от Държавната организация за протекция на детето. 

По време на инспекцията се открива, че сред сдружението и експерт логопед има подписан цивилен контракт. Логопедичното проучване и лечението са действия, които се съдържат в така наречен обществена услуга „ Център за обществена рехабилитация и интеграция “.

За предоставяните лечебни действия с деца от страна на логопеда, родителите са заплащали съответната сума, а от сдружението е издаван касов бон. 

Нарушителите обаче не имат публикуван лиценз от Държавната организация за протекция на детето за съответната активност. От Агенцията припомнят, че точно ДАЗД е единствената организация в България, която може да издава, приключва и възобновява такива лицензи. 

През 2018 година Държавната организация е издала 136 лиценза за даване на 136 обществени услуги за деца, от тях 25 за новаторски услуги. Информацията за обществените услуги, за които е публикуван лиценз е налична в регистъра на издадените лицензи, който се намира на уеб страницата на ДАЗД. Активните лицензи към месец декември 2018 година са 338 за даване на 340 обществени услуги за деца. 

Лицензирането на снабдители на обществени услуги за деца е административна услуга на ДАЗД и нейната роля е да реализира прелиминарен надзор на доставчиците на обществени услуги за деца.

През същата 2018 година ДАЗД е издала и 21 заповеди за лишаване на лицензи, тъй като доставчиците на обществени услуги не са предали доклад за активността си по услугата за миналата календарна година.

През годината Държавната организация е отказала да издаде лиценз на четири организации. Отказите за издаване на лиценз на две от организациите са за нередовни документи и не премахване на пропуските в инструкции период. На един от претендентите е отказано издаване на лиценз, защото организацията не е отговаряла на изискванията, посочени в Закона за протекция на детето.

Държавната организация за протекция на детето годишно прави мониторинг на активността на лицензираните снабдители, предоставящи обществени услуги за деца. С оглед на това, както и на всичко упоменато дотук, ние насочваме своя зов към жителите на Република България да ни сезират при подозрение, че се дават нерегламентирани обществени услуги за деца, с цел да можем дружно да противодействаме на нарушаванията по отношение на деца и техните родители на територията на страната, показват от ДАЗД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР