Сдружение под името ЕкоСинитово е учредено тази седмица от жителите

...
Сдружение под името ЕкоСинитово е учредено тази седмица от жителите
Коментари Харесай

Село Синитово учредява сдружение, за да се защити от мина за мрамор

Сдружение под името " ЕкоСинитово " е учредено тази седмица от жителите на село Синитово, които желаят посредством тази юридическа форма да опазят родното си място от развиване на мина за мрамор, за която сега тече процедура за издаване на позволение на 35-годишна концесия. Несъгласието на хората от селото с плана е било изразено преди две седмици на публично разискване на капиталовото предложение, предвиждащо изкопни действия на по-малко от 2 км от селото и непрекъснат транспортен поток.

Мината е планувана на територията на " Бесапарски ридове " - територия с две предпазени зони от " Натура 2000 ", които опазват застрашени птици (15 типа от Червената книга на България) и значими за птиците и пеперудите местообитания (редки калцифилни ксеротермни тревни съобщества и 568 типа висши растения). Тук се срещат 4 местни ендемита - растения, които не виреят на никое място другаде по света.

Регионалният информативен ежедневник за Пазарджик " Виделина " заяви още преди две седмици за безапелационното противоречие на локалните поданици с плана за създаване на мина в негово съседство. Съобщението акцентира, че публичното разискване е било проведено по средата на работен ден, само че жителите на селото са участвали и изрично са се оповестили срещу мината, която компания " Еко хидро - 90 " възнамерява да построи в землището на Синитово.

 Жителите на село Синитово участват на публичното разискване, въпреки и да е планувано в ранния следобяд на работен ден
© Виделина

Жителите на село Синитово участват на публичното разискване, въпреки и да е планувано в ранния следобяд на работен ден

В регистъра на Регионалната ревизия по колона среда и води (РИОСВ - Пазарджик) за заявките за достъп до информация и придвижването им за интервала - 01.01.2018 година – 21.12.2018 година е записана и подписка на жителите на Синитово срещу добива от " Еко хидро - 90 " ООД, град Пазарджик, на строителни материали в м. Мечото меше в землището на село Синитово, община Пазарджик, като подписката има входящ номер от февруари 2018 година

Проектът

Общественото разискване извършва задължението на вложителя " Еко хидро - 90 " да изготви оценки за въздействието на мината върху предпазената природа и оценка за съгласуемост (ОС) със прилежащите зони от " Натура 2000 ", като за това обвързване компанията е известена през 2017 година от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик. В уведомителното писмо инспекцията установи, че " с ъгласно приложените към уведомлението координати и схеми площадката на капиталовото предложение попада в границите " на двете предпазени зони от мрежата " Натура 2000 " - " Бесапарски ридове " за запазване на дивите птици и " Бесапарски възвишения " за местообитанията и дивата флора и фауна.

В уведомителното си писмо до вложителя на районното звено на екоминистерството категорично се акцентира, че " на по този начин декларираното и разказано нагоре капиталовото предложение е осъществена преценка за евентуалната степен на негативно влияние върху предпазените зони по смисъла на член 40, алинея 3 от Наредбата за Оценка за съвместимост и по реда на глава втора, при което е преценено, че реализирането на капиталовото предложение е евентуално да окаже доста негативно влияние " върху предпазени зони " Бесапарски ридове " и " Бесапарски възвишения ".

Фирмата е показала на разискването на 5 юли в Синитово поръчаните от нея отчети за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и Оценка за съгласуемост (ОС), изисквана по разпоредбите за " Натура 2000 ", в която се намира местността Малкото меше, в която пък е ситуирана плануваната повърхност на бъдещата кариера. От отчетите на изпълнителя, компанията " Дангов план консулт ", излиза наяве, че планът предлага открит рандеман на мрамори на работни стъпала с височина 15 метра, с построено на всяка площадка вътрешно хранилище за отпадни материали. Площта на запасите от мраморна суровина са 208 декара, само че 108 от тях ще бъдат изключени по рекомендация на създателите на отчета по Оценка за съвместимост, тъй като в противоположен случай ще се навреди необратимо на рядката растителност и локалната фауна, поради които зоната " Бесапарски ридове " е включена в европейската мрежа " Натура 2000 ", гласи отчетът на компанията.

От общо 7 млн. кубически метра мрамори в площта на запасите ще бъдат добити 1.6 млн., което за интервал на концесията от 35 години се изчислявало на 43 хиляди кубически метра годишно. Това пък правело по 5 камиона на час, които ще транспортират готовата суровина по пътя от възможната бъдеща кариера около Синитово към индустриалната база на " Еко хидро - 90 " в Пазарджик. От представянето на плана също се схваща, че бъдещата кариера отстои на 1.8 км от село Синитово.

На разискването жителите на селото цитират заповед на министъра на околната среда и водите от 2008 година, съгласно която се не разрешава та редица действия в рамките на предпазена зона " Бесапарски ридове ", част от които е и местността Малкото меше. Сред съответно посочените забрани попада и разкриването на нови кариери за рандеман на подземни благосъстояния като се изключи такива, за които има стартирала процедура за даване на позволение за търсене и проучване; издадено позволение за търсене и проучване; записано комерсиално откритие; стартирала процедура за даване на концесия за рандеман или предоставена такава. И жителите на Синитово, и присъстващите на разискването представители на Сдружение за земеделски и екологични планове ГЕО с ръководител Васил Къдринов са изразили по време на публичното разискване неразбиране въобще е стартирано правене на Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост в прорез с цитираната нагоре заповед на екоминистъра, защото разрешението за изследване е обещано 6 години по-късно от кабинета на Орешарски.

Според непотвърдена информация на " Дневник " допустимо е компанията вложител да попада в графата " такива, за които има стартирала процедура за даване на позволение за търсене и изследване ", в случай че има такова позволение не по-късно от ноември 2008 година Към момента обаче на страницата на Министерството на енергетиката е налично позволение за изследване от 2014 година То не може да бъде съображение за изключение, тъй като датира доста по-късно след влизането на силата на цитираната заповед за двете предпазени зони, която не разрешава бъдещи мини.

" Бесапарските ридове "

 Млад ивичест гущер (Lacerta trilineata), също характерен гражданин на
© Емилия Вачева, НПМ-БАН

Млад ивичест гущер (Lacerta trilineata), също характерен гражданин на " Бесапарските ридове "

Според информация от енциклопедията със свободна редакция Уикипедия " Бесапарските ридове " са територии да две пропокриващи се като площи предпазени зони от българската и европейска екологична мрежа " Натура 2000 ", които имат разнообразни обекти - едната пази птици, а другата - редки местообитания. Зоните са предпазени със заповед на Министерството на околната среда и водите от 2008 година за запазване и поддържане в удобно положение на предпазени и застрашени типове грабливи птици и техните местообитания.

Според информация на Националния природонаучен музей към академията на науките (НПМ-БАН), Бесапарските възвишения са част от значимите за пеперудите места в България. Те обгръщат ниски безлесни хълмове и прилежащите открити пространства. Най-високата точка е 536 м. Склоновете са мощно ерозирани и окарстени, безводни. Изградени са най-вече от протерозойската свита на мраморите. Тук се намират остатъчна горска растителност и храстова растителност. Хълмовете се характеризират с отворени и полуотворени калцифилни ксеротермни тревни съобщества, което дефинира тяхното значение като леговище на редки, ендемични и реликтни типове. Срещат се 4 местни ендемита, да вземем за пример растението от сем. Карамфилови текирската мишорка (Gypsophila tekirae). Общо тук са известни 568 типа висши растения, без мъховете и културните растения.

 Маймунски салеп (Orchis simia) по
© Емилия Вачева, НПМ-БАН

Маймунски салеп (Orchis simia) по " Бесапарските ридове ". Тази орхидея в България не е предпазен тип, само че е включена в приложение на Зако­на за лечебните растения

От 2005 година местността е оповестена от BirdLife International за орнитологично значимо място. В зоната могат да се следят два типа грабливи птици, чието битие е застрашено в международен мащаб: царски орел и ловджийски сокол. Наблюдават се още орел змияр, скален орел, дребен писклив орел, белоопашат мишелов, сокол друмник и сокол орко. От неграбливите птици в зоната различен заплашен от изгубване тип е синявицата, а още няколко са предпазените типове: дебелоклюната чучулига, полската бъбрица и градинската овесарка. В забележителна бройка в зоната гнездят и присъщи за откритите тревни местообитания типове като туриликът, късопръстата чучулига и други.

Досега като най-сериозен проблем, водещ до загуба на местообитания за двете зони, е считано последователното преобразяване на ливадите в лозови масиви. Експлоатацията на кариери за инертни материали също е обичаен основен за региона фактор, водещ до заличаване на тревни местообитания. Други закани, влияещи негативно на местообитанията, са използването на пестициди и опожаряването на стърнищата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (124)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР