Сдружение на заведенията в България изпрати протестна нота до правителството

...
Сдружение на заведенията в България изпрати протестна нота до правителството
Коментари Харесай

Заведенията плашат с протести, ако властта не изпълни пет искания

Сдружение на заведенията в България изпрати протестна нота до държавното управление и Народното събрание с пет претенции. Ако не бъдат изпълнени, притежателите на заведения плашат с митинг.

Исканията на сдружението, подкрепено от Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Стара Загора, Българска асоциация на заведенията, са изпратени до Министерски съвет, парламентарно показаните политически сили и самостоятелните народни представители в 44-то Народно събрание.

С оглед на обстановката, в която нашият отрасъл изпадна след оповестяването на изключителното състояние в България, както и всички насъбрани с годините проблеми в бранша, за които ние неведнъж информирахме, търсихме разговор с вас за тяхното решение, само че вие неглижирахте и освен, че не решихте, а създадохте нови и изкуствени проблеми, какъвто е и образецът с Наребда Н-18, означават повода за недоволството притежателите на заведения.

Това е последното ни публично писмо, в което описваме нужните антикризисни ограничения, които ще оказват помощ на компаниите в бранш " Туризъм " (и не само) да се изправят на крайници след тежките месеци на изключително състояние и последващата икономическа и финансова рецесия. Ние не желаеме неработещи ограничения! Не желаеме още заеми! Не желаеме 60/40! Не желаеме пари " на калпак "!, акцентират те.

Сдружение на заведенията в България насочва пет претенции към властта:

1) Незабавно понижаване на Данък добавена стойност до края на 2021 година от 20 на 5 % за секторите " Туризъм " (заведения и хотели) и " Храни от първа нужда ". След приключването на периода данъкът да се фиксира на 9%.

2) Мораториум върху влизане в действие на измененията в Наредба Н-18 за период от 1,5 години и корекции на всички противоречиви текстове в нея (сами разбирате, че всевъзможни нови вложения за сметка на дребния и междинен бизнес, наложени от страната, са повече от неуместни);

3) Местни налози и такси (вкл. налог здания, такса боклук и тротоарно право) да не се дължат за интервала на изключителното състояние и последващите три месеца след него;

4) Определяне на ясни, съответни условия и критерии за разкриване на нови обекти за хранене и развлечение;

5) Въвеждане на почасово възнаграждение и шестдневна работна седмица за чиновници в сезонни обекти.

Те упорстват настояванията да бъдат задоволени в най-кратки периоди и не по-късно от анулацията на изключителното състояние. Ако не бъде сторено, те предизвестяват, че " при първа опция ще потърсим правата си на суверен, заложени в " Закон за събранията, митингите и манифестациите ", за - оставка на отрасловите министри, от които директно зависи това ".

По-рано заведенията се оплакаха, че с мярка 2,5 м разстояние сред масите се убива бизнеса им, а не им разрешава да работят.

На брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет беше обявено, че дистанцията се понижава на 1,5 м. Патриотите обявиха, че диалогът за ДДС-то на туризма продължава. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР