Сдружение "Майки от Сребреница" внесоха вчера в Европейския съд за

...
Сдружение "Майки от Сребреница" внесоха вчера в Европейския съд за
Коментари Харесай

Сдружение Майки от Сребреница съди Нидерландия за клането

Сдружение "Майки от Сребреница " внесоха през вчерашния ден в Европейския съд за правата на индивида тъжба против Нидерландия от името на фамилиите на жертвите на клането в Сребреница през 1995 година, заяви осведомителният уебсайт Кликс.

"Майки от Сребреница " се борят за признание на отговорността на Нидерландия, чиито контингент в задачата на Организация на обединените нации през 1995 година е бил ситуиран в тогавашния мюсюлмански анклав Сребреница, където босненските сръбски сили убиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

В жалбата е посочено, че "Нидерландия я не е подхванала задоволително ограничения за отбрана " на жителите на Сребреница.

Нидерландският контингент в мироопазващите сили на Организация на обединените нации на 11 юли 1995 година съобщи анклава Сребреница с хиляди бежанци мюсюлмани в него на босненските сръбски сили, като му разреши да изведат бежанците, да отделят мъжете и момчетата, да ги отведат отвън Сребреница с рейсове и да ги убият.

Сдружение "Майки от Сребреница ", което съставлява над 6000 родственици на жертвите, през 2007 година внесе тъжба в най-висшите холандски съдилища, само че реализира единствено непълен триумф. През 2019 година Върховният съд на Нидерландия разгласи, че страната е имала единствено "много лимитирана " отговорност за геноцида, който е последвал. Според Върховния съд тези хора евентуално щели да бъдат убити, даже и да им е било позволено да останат в анклава, споделиха юристите на "Майки от Сребреница ", оценявайки присъдата като "напълно случайна ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР