Сдружение Изкуство днес“ представя едно от най-ярките имена на съвременната

...
Сдружение Изкуство днес“ представя едно от най-ярките имена на съвременната
Коментари Харесай

Капана светва за всяко родено пловдивско бебе

Сдружение „ Изкуство през днешния ден “ показва едно от най-ярките имена на актуалната художествена сцена – италианския художник Алберто Гарути, с плана „ На родените през днешния ден “.

Той започва този петък – 16 ноември, от 17:30 часа с конференция в наличието на създателя на пресечката на ул. „ Христо Дюкмеджиев “ и ул. „ Йоаким Груев “, следваща от публично разкриване на плана от 18:00 часа още веднъж в кв. Капана.

Проектът реализира връзка с градското пространство, обръщайки се директно към жителите на града. От този петък в 18:00 часа, когато церемониално Капана ще светне за първото бебе, в продължение на цяла година, уличното осветяване на квартала ще стартира да пулсира всякога, когато се роди дете. Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски лечебни заведения – УСБАЛАГ „ Селена “, УМБАЛ „ Св. Георги “, УМБАЛ „ Пловдив “ и клиника „ Торакс “. Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. Бутонът ще бъде натиснат за първи път в отделението на най-голямата профилирана АГ болница в града и Южна България – УСБАЛАГ „ Селена “. На земята, наоколо до лампите на Капаня, е инсталирана каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за плана и неговата цел, а точно да разсъни у жителите емпатия, благополучие и възприятие за принадлежност.

Проектът се осъществя за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на актуалното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира с поддръжката на Fondazione Shapdiz и АДД България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР