Сдружение “Институт за развитие на публичната среда”, свързван преди всичко

...
Сдружение “Институт за развитие на публичната среда”, свързван преди всичко
Коментари Харесай

Агентурата на Сорос в България с поредна купчина пари

Сдружение “Институт за развиване на обществената среда”, свързван на първо място с дясната ръка на водача на “Да, България” Христо Иванов – Антоанета Цонева, е измежду последните бенефициенти на Фондация “Америка за България” за отминалата 2017 г, осведоми " Труд ".

Със задна дата от частния донор оповестяват, че за интервала септември 2017 г.-септември 2019 година НПО-то, което Антоанета Цонева към този момент е напуснала, получава грант от 346 850 лева Парите ще послужат за създаване на “аналитични материали и рекомендации за повишение на потенциала на институциите да провеждат изборния развой в сходство с одобрени интернационалните стандарти”, както и за “обучението на група публицисти, профилирани в задълбоченото отразяване на изборния развой и разобличаването на изборни измами”, написа в уеб страницата на “Америка за България”.



Какво обаче се крие зад тези две формулировки?

Родената в Разград година преди в същия град да се роди и олигархът Иво Прокопиев Антоанета Цонева, е ръководител на УС на Института за развиване на обществената среда в интервала 2005-2017 година Напуска го, когато става част от най-тясното управление на “Да, България”. Цонева даже оглавява предизборния щаб на партията за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 26 март предходната година, които оставиха новата групировка надалеч под нужния предел за влизане в Народното събрание.

В годините, в които НПО-то е обвързано с Цонева, то получава регулярно грантове от “Америка за България” и от други непознати фондации, в това число и свързани с мизантропа Джордж Сорос. Въпреки неуспеха на “Да, България” преди близо година, уговорките на Цонева в партията даже се усилват. Тя се занимава с построяването на партийните структури в страната и сортира локалната партийна номенклатура. Цонева натъртва и на образованието на апарата за технологията на изборния развой. Все отново, това е бил бизнесът й през миналите 12 години.

Период, в който с изключение на образования на наблюдаващи, покровители и така нататък, Цонева е построила тесни връзки с избрани публицисти от избрани издания, свързани с обвинените предприемачи Прокопиев, Донев, Дончев, както и мейнстрийм-телевизии и радиа като бТВ, Нова телевизия, Българска национална телевизия, БНР и Дарик радио. Като върховен партиец, въпреки и в партия без електорална поддръжка, Цонева не може да взе участие директно в ръководството на ИРПС, което постанова тя да го напусне.

Абонаментът на НПО-то за грантово финансиране обаче остава, а оттова парите ще потекат към покровители и публицисти. Колко “безпристрастни” и “неангажирани” с ползите на “Да, България” ще са тези изборджии и представители на медиите, е въпрос, чийто отговор всеки може да си даде.

Защо финансирането на “бившето” Неправителствени организации на Цонева е проблематично?

Фактът, че Цонева официално е напуснала НПО-то си, с цел да се влее в политическото прокси на олигархията, финансирано в предизборния интервал от лица, директно и индиректно свързани с подсъдимите олигарси, не е задоволителен, с цел да се счита, че ИРПС би изпълнявало независимо ролята си на “независим” наблюдаващ на изборния и законодателния развой у нас.


Прякото присъединяване в ръководещите органи на политическа партия на само известното в общественото пространство лице на неправителствената организация, приказва за противоположното. Липсата на ясни критерии, по които ще се сортират “журналисти”, които да работят по “разобличаване на изборните измами” и надлежно – да получат част от отпуснатите близо 350 000 лева, са причина за преднамереност у “избраните” представители на “медии”, известни със своята взаимозависимост от обвинени и подсъдими лица.

Няма гаранции, че през финансирането на неправителствената организация няма да се стигне до обезпечаване на публицистична пристрастност към избрана политическа групировка, част от която е точно Антоанета Цонева, в качеството й на досегашен началник на ИРПС.

Подобно финансиране на медии и обособени публицисти освен, че не оказва помощ за стимулиране на самостоятелна медийна среда, а само води до нейното деформиране и е съществена причина за сриването на страната в интернационалните ранглисти за независимост на словото.

Няма по какъв начин да остане неусетно, че финансирането на доскорошното Неправителствени организации на Цонева съответствува с две идни предизборни акции, които, по обществени изяви на водача на “Да, България” Христо Иванов, ще са основни за ГМО-партията – евроизборите и локалните избори, които ще се проведат през месеците май и септември на 2019 година

Нещо повече, друго Неправителствени организации – Български институт за правни начинания, началник на който доникъде на 2014 година беше точно Христо Иванов, също има грант в размер на съвсем 1,2 млн. лева до ноември 2019 година, което пък с изключение на с изборите по-рано през същата година, съответствува и с края на процедурата по желание на нов основен прокурор.

Иначе казано, “срокът на годност” на Христо Иванов и Антоанета Цонева, към този момент е продължен – до края на 2019-та година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР