Сдружение Храни и напитки България приветства публикуването на доклада на

...
Сдружение Храни и напитки България приветства публикуването на доклада на
Коментари Харесай

Доклад на Европейската комисия: Няма двоен стандарт в качеството на храните в страните-членки на съюза

Сдружение " Храни и питиета България " приветства публикуването на отчета на Съвместния изследователския център (JRC) към Европейската комисия върху проучването на разлики в рецептите на храните в Европейския съюз. Представените резултати от задълбоченото проучване, извършено в 19 страни членки, на 128 разнообразни продукта, удостоверява, че няма учредения за поддръжка на тезата за разлика в качеството на храните сред Източна и Западна Европа.
Членовете на „ Храни и питиета България " постоянно са поставяли на напред във времето качеството на продуктите и за нас е от изключително значение, че проучването удостоверява нашата позиция за това, че разликите в рецептите не са разлика в качеството, а отразяват устрема на производителите продуктите им да дават отговор по най-хубавия метод на потребностите на потребителите, на обективните и законни пазарни фактори, като потребление на локални първични материали, вземане предвид с локални нормативни условия и тактики за понижаване на сол, захар и мазнини в продуктите, което е в полза на обществото.
Като член на най-голямата браншова организация в Европа - FoodDrinkEurope, ние напълно поддържаме изразената от нея позиция и имаме вяра, че българското общество ще оцени нашите старания да предлагаме на българския и всички пазари в Европейския съюз артикули с най-високо качество.
Ето формалната позиция на FoodDrinkEurope:
Европейските производители на хранителни артикули приветстват отчета на Европейската комисия във връзка с разликата в рецептите на питателните артикули в границите на Европейски Съюз, посредством който се ускорява смисъла на качеството на храните.
FoodDrinkEurope и AIM (Европейската бранд асоциация) приветстват оповестения през днешния ден просторен разбор на Съвместния проучвателен център на Европейската комисия (JRC), който изследва 128 артикули на огромни марки и по-малки прозводители на храни и питиета в 19 страни членки на Европейски Съюз.
Докладът удостоверява, че няма учредения за поддръжка на тезата за разлики в качеството на храната по оста „ изток-запад ".
В същото време FoodDrinkEurope и AIM акцентират, че за членовете на сдружението е от първостепенно значение спазването на високи стандарти за качество на европейската хранителна индустрия. И въпреки че рецептите за храни и питиета постоянно се приспособяват, с цел да обслужват най-добре потребителите в целия Европейски Съюз, това по никакъв метод не би трябвало да се показва като предложение на артикули с по-ниско качество.
За FoodDrinkEurope, AIM и техните членове сигурността и качеството на храните и напитките остават най-важния приоритет, с който промишлеността в никакъв случай няма да прави компромис във всяка една страна и за всеки консуматор.
Ето за какво FoodDrinkEurope и AIM дават мощната си поддръжка за самодейността на JRC за по-нататъшно изследване и изясняване на въпроса, обвързван с хипотетичното „ двойно качество " на храните. Този развой обезпечава солидна основа при неналичието на ясни, сравними и надеждни данни и доказателства и спомага за установяване на параметрите за индустрията в бъдеще. Макар че постоянно съществува известно равнище на индивидуалност и избрани рамки на неточност, като се има поради естеството на това изсредване, ние считаме, че е извънредно значимо да се следва методологията, утвърдена от Европейски Съюз.
Днешните резултати, които са част от първата фаза от изследването на JRC, не са изненада за европейската промишленост за храни и питиета, която постоянно е твърдяла, че не съществува разделяне на пазарите за храна на „ изток " против „ запад " в Европейски Съюз. Докладът на JRC демонстрира, че за множеството артикули могат да съществуват разлики в състава и/или някои съставки на продуктите, само че че те не са структурно свързани географски " изток-запад " и в по-голямата си част имат разумно пояснение.
Обичайна процедура е фирмите за храни и питиета да приспособяват предписания по редица аргументи, като да вземем за пример - съблюдаване на националното законодателство и стандарти, съществуване на локални първични материали и поддръжка на местни производители, угаждане на желанията и упованията на потребителите в даден район и вложение в напъните за преформулиране на съставките за възстановяване хранителния профил на даден артикул.
Докладът на JRC акцентира, че разликата в състава не допуска разлика в качеството.
Мела Фреуен, общоприет шеф на FoodDrinkEurope, разяснява: „ Европейските компании за храни и питиета, без значение дали са дребни или огромни, се гордеят, че могат да предложат богато многообразие на артикули, които удовлетворяват желанията на потребителите, като в същото време поддържат високо качество и резистентност на своята марка във всички страни на съюза. Надяваме се, че публикуването на отчета на JRC ще увери потребителите, управляващите и други оргазации, че производителите на храни и питиета третират потребителите еднообразно, без значение къде се намират. "
Мишел Гибънс, общоприет шеф на AIM: „ Както излиза наяве от отчета, производителите на одобрените торговски марки в Европа работят в партньорство с Европейската комисия и JRC с цел да бъдат взети под внимание всички обстоятелства, нужни за изясняване на тази основна тематика. Очакваме градивният разговор с институциите да продължи и в бъдеще, защото всички ние имаме обща цел - да предоставим най-хубавото на потребителите и обществата в Европа. "
Тъй като отчетът на JRC е посочил незначителни разлики в етикетирането (например друго използване на разпоредбите за закръгляване на цифрите в страните членки на ЕС), членовете на FoodDrinkEurope ще подхващат дейности за уедняквяването им в страните от Европейски Съюз, където е допустимо. Освен това членовете на FoodDrinkEurope с неспокойствие чакат да продължат да работят с потребителите, управляващите и заинтригуваните страни във всички страни членки за по-нататъшно усъвършенстване на рецептите по отношение на локалните желания и хранителни потребности.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР