Сдружение Градски транспорт и инфраструктура“ организира откриване на градската железница

...
Сдружение Градски транспорт и инфраструктура“ организира откриване на градската железница
Коментари Харесай

Тръгват градските влакове на София


Сдружение „ Градски превоз и инфраструктура “ провежда разкриване на градската железница на София. То ще се състои на 9 декември 2018 г, от 13.15 ч на гара Банкя. Това е часът, в който ще дойде първият пладнешки трен на градската железница, тръгващ от гара Казичене в 12.05 ч.

Градската железница на София – бъдеще без подозрение

Един непредвиден подарък ще получат жителите на столицата преди Коледа. Той не е обещаван, не е наблюдаван под лупа, само че сигурно може да се дефинира като революционен. От 9 декември потеглят първите по рода си влакове на БДЖ, които ще пресичат града, без да се постанова пасажерите да се прекачват на Централна гара с цел да стигнат, да вземем за пример, от Божурище до Подуене и назад. На пръв взор смяната не буди някакви специфични упования – жп линията и до този миг е съществувала, а предвид на хроничните проблеми на БДЖ по обезпечаването на преносим състав болшинството пътуващи нормално просто се радват, в случай че съумеят да се качат на някакъв трен и той не ги изостави някъде.

Какво реализира сдружението?

Началото на тази самодейност е сложено от съдружие „ Градски превоз и инфраструктура “, като продължение на приключения интернационален план Rail4SEE. В него Столична община и „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД поемат задължения за консолидиране на железниците в градския превоз още през 2014 година Сдружението взе участие с външни специалисти към Столична община, като виждайки, че нищо от контрактуваното в границите на плана не се осъществя, през 2016 година излизат с първа медийна обява за смисъла на жп направлението Банкя – Казичене в транспортната система на града. От тогава стартират интензивни диалози с институциите, които целят да ги срещнат с капацитета на предлагането. Първи в процеса са включени представителите на столичния общински съвет, от които основателите схващат, че Столична община въобще не е осведомена с опциите за консолидираното на железниците в системата на публичния превоз на града. Стига се до там, че вместо общината да изрази позиция в поддръжка на предлагането пред БДЖ, какъвто е процесът по закон, кметът изпраща искане за мнение. Това комплициране коства цяла година закъснение, която е употребена за последвали договаряния с БДЖ и бизнеса. Преговорите в един миг водят до задънена улица, като това постанова провеждането на първа по рода си четиристранна среща сред представители на Столична община, „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД, Държавно дружество „ Национална компания железопътна инфраструктура “, проведена по самодейност на сдружението. Едва след тази среща излиза наяве, че в действителност ползата на пасажерите може да бъде задоволен, като влаковете в действителност биват заложени в разписанието за 2019 година

Защо градски влакове?

Концепцията за включване на влаковете в системата на градския превоз е необятно публикувана по света. У нас първи опит в тази тенденция се прави в края на 80-те години на ХХ век, само че заради незнайни аргументи той по този начин и не трябва общопризнат за сполучлив, надлежно е прекратен малко след започването му. Нарастващото търсене на транспорти в града през последните години, води най-много до растеж на моторизацията и тапите, като най-често изтъкваната мярка за битка с тях е строителството на метрото. Изграждането му в гъсто обитаемоте елементи на София е обосновано стопански, само че в отдалечените квартали, както и при междуселищни транспорти то става неефективно. Точно тук построената железопътна мрежа се оказва най-удачна, като плануваните връзки сред нея и метрото са от основополагащо значение за сполучливото допълнение на двете системи. Липсата на финансови разноски (както строителни, по този начин и времеви) обуславят опцията за провеждането на чисто организационни ограничения, които да подобрят това допълнение сред градския превоз и влаковете. Подобно е и осъщественото сред Банкя и Казичене. При него съществуващи влакове от вътрешността на страната, движили се до неотдавна до Централна гара София, се удължават до Банкя, създавайки нова услуга на територията на Столична община. В съответния случай, удължените влакове са по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив. Общо 5 чифта влакове ще се движат от новото разписание сред Банкя и Казичене – два утринни, един пладнешки и два следобедни. От сдружението схващат, че това е извънредно незадоволително за привличане на повече пасажери, по тази причина още от началото на идната година ще продължат с настояването за увеличение на броя влакове. И припомнят, че същата организация би трябвало да се приложи за влаковете идващи в София от Перник, Своге и Драгоман.

Какво ни чака идващите години?

От сдружението оповестяват, че механичното удължение на влакове няма да е задоволително изискване за дълготрайно и стабилно привличане на пасажери. Поради тази причина към този момент са изпратили искане до Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията за въвеждане на единна система за таксуване сред влаковете на БДЖ и градския превоз на Столична община. Необходими са само административни ограничения, а правният разбор за дейностите, които би трябвало да се предрпиемат, е обезпечен с помощта на плана Rail4SEE. Що се касае до влаковете – системата от градски влакове би могла да транспортира до 30 хиляди пасажери единствено на територията на Столична община до 2030 година, а отчитайки и крайградските пътувания дневните пътувания могат да доближат до 100 хиляди. Ефектът за БДЖ би означавал нови сред 1 и 10 милиона пътувания годишно, съгласно степента на консолидиране на влаковете с градския превоз. Посоченият растеж ще се равнява на сред 5% и 48% по отношение на това, което сега БДЖ транспортира на територията на цялата страна.

Що се касае до пасажерите, растежът им ще бъде резултат от пренасочването от самостоятелните пътувания с персонален автомобил. Това от своя страна ще понижи тапите в София и пътните артерии с граничните общини. Натовареността на градския превоз ще се увеличи, т.к. пътуващите с трен ще се прекачват в метрото, трамваите и рейсовете, на трансферните гари и спирки, създавайки единна транспортна система.

Визията за такава система е на бюрото на общинската и държавна администрация. От сдружението показват, че изборът дали ще висим в тапи или ще можем да пътуваме комфортно е в техни ръце. Инициативата обаче ще продължи да упорства пътят за развиване да е към интегриран публичен превоз в услуга на хората от столицата и района. Затова и канят на формалното разкриване на новата облага – на 9 декември (неделя) от 13.15ч на гарата в Банкя, където дружно да посрещнем първия пладнешки трен на градската железница.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР