Сдружение „Детски фолклорен фестивал“ София ще дигитализира филмови ленти от

...
Сдружение „Детски фолклорен фестивал“ София ще дигитализира филмови ленти от
Коментари Харесай

Дигитализация на видеоархив от народни песни спечели финансиране от Vivacom

Сдружение „ Детски фолклорен фестивал “ София ще цифровизира кино ленти от архива на Българска академия на науките, свързани с националното творчество и снимани даже при започване на предишния XX век. Проектът завоюва финансиране от Vivacom, кандидатствайки по програмата на телекома „ Регионален грант “, само че средствата за него са отпуснати в допълнение, отвън избрания бюджет на програмата, проведена взаимно с Български център за нестопанско право.

Общо 13 плана, в това число за видеоахивирането, бяха подкрепени от Vivacom в границите на третото издание на самодейността Vivacom Регионален грант, в което тази година аплайваха общо 329 плана. 74% от тях обгръщат по-големи градове или са с национално покритие, 25 плана са в дребни градове с под 10 хиляди индивида, а 59 от претендентите са в разнообразни села в страната. 21 от плановете са подадени от учебни заведения и детски градини, 80 са плановете на читалища, а останалите 218 плана са по самодейност на цивилен Неправителствени организации.

Общата сума, отпусната за реализацията на плановете в третото издание, е 60 000 лева, а оптималният грант за план е 5000 лева Инвестицията на VIVACOM в по програмата „ Регионален грант “ за трите години е общо 172 000 лева, от които 50 000 лева са отпуснати през 2015 година за общо 11 плана, с 62 000 лева през 2016 година са подкрепени 13 плана, а през 2017 година с още 60 000 лева са финансирани нови 13 хрумвания.

 Представители на 12 от 13-те плана, получили безплатно финансиране от Vivacom по програмата Регионален грант 2018.

Подкрепа за българските традиции

„ Сдружение „ Детски фолклорен фестивал “ организира интернационалните фестивали към този момент 7 години и за това време срещнахме доста деца, в това число ансамбли от Димитровград и други обитаеми места от Западните околности. В същото време в архива на Българска академия на науките намерихме голям размер остарели ленти с фрагменти, които учените от Българска академия на науките са събирали от началото на XX век. В тях са записани фрагменти с български национални танци, песни, традиции от разнообразни райони. Всичко това е наследството на някой район, което желаеме да оставим на нашите деца “, обявиха от сдружението.

Подобна цел има и другият подсилен план, получил в допълнение финансиране от Vivacom. Средствата са за Международния детски великденски фестивал Босилеград 2018, който тази година ще се организира за юбилейния 25 следващ път.

С националните традиции са свързани още няколко плана, които ще бъдат финансирани от оператора тази година. В село Дряново, община Лъки, където живеят едвам 180 души, ще се реализира планът „ Песните на Дряново – от баба на внуче “. Там ще бъде проведено 6-дневно образование за 10 ученички от професионални музикални учебни заведения от област Пловдив за проучване на достоверните и застрашени от изгубване фолклорни песни от с. Дряново.

Проектът на Сдружение „ Любен Каравелов “ с. Каравелово в община Карлово ще сътвори Център на занаятите в селото, където деца, младежи и посетители на селото ще се учат на тъкачество и дърворезба. „ Целта ни е да върнем децата към старите български традиции, като работим взаимно с кметството “, сподели представителят на сдружението, откакто получи чека от Vivacom.

Друг сходен план ще се осъществя от в село Трудовец от едноименното съдружие, като след онлайн допитване хората в селото вземат решение да облагородят част от центъра на селото и да основат пространство за културни и креативен действия на дребни и огромни. Планират осъществяване на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и други

Интересен е и планът „ Вертикални пътеки “ на Сдружение „ Туристическо сдружение – Приста “ от Русе, което ще сътвори туристически направления с естествени височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, в което има единствено 31 поданици. Маршрутите ще обгръщат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

„ Здравни “ планове

Два от финансираните от Vivacom планове са в региона на детското опазване на здравето. Проектът на Сдружение „ Метаморфози “ е основаната „ Смешна амбулатория на доктор Куку и доктор Пипи “ да продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „ Пирогов “, предлагайки смехотерапия на дребните пациенти.

Подобен и планът „ Детска оздравителница “, който ще се реализира от Фондация „ Национален алианс за работа с доброволци “. В нея подготвени младежи доброволци ще посещават регулярно деца пациенти на 3 лечебни заведения на 3 дребни общини в област Пловдив. Чрез игри и креативен действия доброволците ще оказват прочувствена поддръжка на болните деца.

Артистични планове

„ Мобилна работилница “ на Сдружение Творческа улица за художници и актьори от София ще получи финансиране за видоизменение и възобновяване по изобретателен метод на занемарени места в градската среда.

Проектът Сцената на детските фантазии (социализация посредством театър) на Сдружение „ Избор от Банско “, ще осъществя благотворителен театър с присъединяване на деца с и без увреждания, като с децата ще работят театрални експерти и педагози.

А съдружие от Сандански ще извърши план „ Мост на мотивацията “, като младежи ще изрисуват основния мост в парка на града с 600 подбрани цитати на велики персони. Цитатите ще бъдат подбрани от жителите на Сандански посредством онлайн гласоподаване.

Подкрепа получава и планът „ Да спасим кестените “ на Организация на българските скаути. Целта е да се оздравяват болни кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна посредством слагане на феромонови клопки за листоминиращи молци. Ще бъде основана и мобилно приложение за по-лесно следене на резултата от приложените ограничения. Градовете са определени посредством вътрешен конкурс измежду месните клонове на организацията.

Проекти за професионално насочване

Сдружение ИДЕА от Варна получи финансиране за своята подготвителна менторска стратегия на „ Социалната чайна “. В рамките на плана ще бъдат основани 35 ателиета в разнообразни посоки за деца от институции, като задачата е да се подкрепи образуването на разнообразни привички и умения в децата.

Фестивалът „ Младежкото екологично и обществено предприемачество и ние “ на Сдружение „ Екосистем Юръп “ от Видин ще бъде подсилен, с цел да сложи началото на годишен фестивал – борса, на която възпитаници от гимназиален стадий от цялата страна да ще показват свои хрумвания за планове в областта на екологичното и обществено предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и експерти, за привличане на поддръжка.

Училищното настоятелство при столичното 97 СОУ „ Братя Миладинови " ще реализира план „ Заедно да подготвим децата за бъдещето “, като възнамерява да среща децата от втори, трети и четвърти клас на учебното заведение със експерти от разнообразни специалности. Децата ще имат опция да излизат отвън учебно заведение и да се срещнат на място със спецификата на разнообразни специалности.

Животът на плановете продължава надалеч оттатък неговото финансиране по програмата, сподели Весела Вуткова, шеф „ Корпоративни връзки “ във Vivacom, главен „ мотиватор “ на програмата „ Регионален грант “. Планираме да усилваме фонда, тъй че да се случват повече планове там, където те са най-необходими, добави тя.

Когато огромна компания като Vivacom застане зад концепциите на хората, даже най-щурите, с изключение на финансиране, те получават и самопризнание, самочувствие, религия, че техните хрумвания могат да се случат, разяснява Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право и член на журито.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР