Сдружение Да запазим Корал“ иска мораториум върху Изменение на Общия

...
Сдружение Да запазим Корал“ иска мораториум върху Изменение на Общия
Коментари Харесай

„Да запазим Корал“ иска спиране на изменението на плана за Царево

Сдружение „ Да запазим Корал “ желае мораториум върху Изменение на Общия организационен проект (ИОУП)  на Община Царево и разкриване на нова процедура след анулация на изключителното състояние в България, с напълно преосмислено задание. В писмо на сдружението до министър ръководителя Бойко Борисов с копие до Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и община Царево се споделя:
„ В проекта са налице повишени площи на пясъчни плажове по отношение на най-вече горския и каменист бряг на общината, 54% увеличение на застрояването на Синеморец – едно от последните места, нежен баланс, сред незрелия капиталов климат от 90-те години до през днешния ден и внимателно опазена природа. Планът към момента предпоставя строителство върху дюни и заменени някогашни държавни гори. Плажовете в общината са “нараснали ” съвсем двойно по отношение на 2008г., когато са били 344 /триста четиридесет и четири/ декара дейна плажна повърхност, а в настоящия план площта им към този момент възлиза на 602 /шестстотин и два декара/. Това нарастване “на хартия ” води до увеличение на потенциала на плажовете от 43 000 /четиридесет и три хиляди/ души до 75 000 /седемдесет и пет хиляди/ души, като даже де факто равнището на урбанизация по по този начин действания проект е за 140 000 /сто и четиридесет хиляди/ души или три пъти повече от действителния потенциал на плажовете.
В плана се предлага огромно ново застрояване от 5160/ пет хиляди 100 и шестдесет/ декара при изискване, че 62% от жилищата в общината сега са необитаеми. С този метод природата и невероятния пейзаж от Варвара до Резово вечно ще бъдат повредени и засипани от нови необитаеми здания или по-страшно, незавършен недодялан градеж. Както е известно, към този момент построените затворени комплекси на север от гр. Царево са благосъстоятелност главно на непознати жители, а не на локални поданици. Те в огромна степен лимитират конституционно обезпечения достъп на българските жители до морския бряг. Не е възможно този модел да се мултиплицира и в южната част на общината. Незаконно е и плануваното строителство върху площи, заети от дюни, без значение дали те са картирани и маркирани като такива или това занапред би трябвало да се направи, а знаем, че те конституционно принадлежат на страната.
Едно от най-ярките доказателства за неадекватността на проекта даже отвън подтекста на интернационалната обстановка, а през днешния ден с още по-голяма значимост, е неналичието на зона на специфична устройствена отбрана към плажа за природосъобразен туризъм “Корал ”. С измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 15.03.2016 година Народното събрание предприе първи стъпки за опазване на последните незастроени местности по Черноморието, за което Вие, господин Премиер и Вашата партия имате пряк принос като вносители и поддръжници на тази концепция. При приемането на измененията бе изтъкната потребността от “опазване на последните няколко незастроени и незасегнати от безконтролна урбанизация плажове по българското Черноморие ”. Основни цели в претекстовете на вносителите бяха съхраняването на останалите няколко “уникални, кътчета природа за идните генерации ” и запазването на “биоразнообразието в тези региони, множеството от които попадат в Натура 2000 ”. Проектът за изменение на Общ устройствен план Царево през днешния ден е в цялостен прорез с тези публични и далновидни законодателни старания “.
От сдружението акцентират още, че и за двамата вложители, с парцели зад плаж “Корал ” важи насилствена административна мярка на министерството на околната среда и водите от 2014 година, доказана от Върховен административен съд при започване на 2018, която изцяло не разрешава строителство в региона. Близо 40 строителни позволения за плановете зад плажа след поредност правосъдни производства, отпадат като незаконосъобразни или оскъдни. Природозащитниците припомнят още, че съгласно ЗУЧК страната би трябвало да одържави всички площи с дюни и те да станат " изключителна държавна благосъстоятелност ", каквито са плажовете по кадастрална карта все още. „ Министерство на регионалното развитие можеше да пропусне да отрази дюните в парцелите, в случай че не беше вниманието и работата на сдружението ни. Така или другояче тази дребна стъпка, не е задоволителна за опазването на неповторимия плаж, а единствено удостоверява тезата ни, че Общ устройствен план - Царево е належащо да бъде отсрочен, с следващо преосмислено задание и нова процедура “, се споделя в писмото.
Вижте още:
Жалба за 1.25 милиарда евро против компанията, която желае да застрои Корал
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР