Сдружение Бизнесът за Пловдив“ събра на една маса кмета ,

...
Сдружение Бизнесът за Пловдив“ събра на една маса кмета ,
Коментари Харесай

Голям проблем пред Пловдив, строителният бизнес притеснен!

Сдружение " Бизнесът за Пловдив “ събра на една маса кмета, регионалния шеф, основния проектант и заместник–кметовете и на открит диалог за бъдещето на град Пловдив.

Срещата бе инициирана от Сдружението във връзка изказването на последната общинска сесия на съветници от " Демократична България “ в Пловдив. По време на постоянното съвещание те обявиха, че Общинския съвет в Пловдив постоянно приема десетки подробни устройствени проекти (ПУП) преди да бъде утвърден Общият организационен проект (ОУП) на града и това вреди на публичния интерес и този на бизнеса. За тази процедура те сезираха министъра на районното развиване.

От думите на основния проектант на общината пък стана ясно, че в отговор на това в община Пловдив към този момент е постъпило писмо от районния министър. В него се предлага да се спре разглеждането на планове за смяна на ПУП-ове за парцели, до момента в който Регионална инспекция за опазване на околната среда не одобри наложителната екологичната оценка за Общ устройствен план. Архитект Ахрянов разясни, че все още такава оценка се прави при всяко настрана разглеждане на Подробен устройствен план.

Той напомни още, че измененията в Общинския организационен проект са стартирани още в 2016-а година, а в сегашния мандат са набавени всички нужни мнения и документи за завършването му. Първоначалните забележки от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда са били отстранени, само че районната ревизия още веднъж връща проекта в Община Пловдив за доработка с нови мнения.

" Спира се общината да развива града и се пречи на бизнеса да работи. В Пловдив има над 20 000 души, заети в бранш " Строителство “. Като сложим и съпътстващите действия и приходите, които идват в общината от разнообразни такси, които се заплащат за строителство, цифрата става още по-голяма “. С тези думи Илиян Филипов, член на Сдружението, се обърна към представителите на властта и по-конкретно към регионалния шеф, който е някогашен общински консултант от същата политическа групировка в локалния парламент, отправила питането си към Министерство на регионалното развитие.

Филипов добави още, че в случай че Общинският съвет в Пловдив спре да преглежда ПУП-ове под предлог писмото на министър Караджов, ще блокира целия бизнес, защото всяко желание за строителна инвестиция минава през смяна на организационен проект.

В поддръжка на думите му кметът съобщи, че няма да спре внасянето на оферти за промени на ПУП-ове в Общинския съвет, защото те не засягат единствено бизнеса, само че и всички вложения, които общината прави – от улици до детски градини.

Председателят на Сдружение с нестопанска цел " Бизнесът за Пловдив " Атанас Рогачев разясни, че бизнесът чака институциите да намерят решение на този проблем, както и да се ангажират с време.

" Това не е мораториум върху строителството. Нека да отстраним нередностите в най-кратки периоди “, сподели регионалният шеф. Той пое ангажимент да разиска с представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие проблема. Първата среща за ускорение на приемането на проекта ще се състои на 4-и май в Община Пловдив, на която се чака да участват всички виновни институции.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР