Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк

...
Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк
Коментари Харесай

Цените на имотите скочиха до небесата! 3-стаен в София е цяло състояние

Сделките с тристайни жилища в София са в доста необятен диапазон, като цените варират от 120 хиляди до 300 хиляди евро, написа в разбор на консултантска компания на пазара на парцели, написа " Труд ".

Основните фактори, които въздействат върху цените, са положението на парцела, регионът в който се намира, стадият на строителство, включено ли е паркомясто и т. н.

Най-търсени в столицата са тристайните и двустайните жилища. Сделките с двустайни жилища се случват на цени от 87 хиляди до 165 хиляди евро, като цената варира според от местоположението, степента на комплектност и положението на парцела, показват консултантите.

Най-голямо е търсенето в регионите Малинова котловина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център и Овча купел. Традиционно демонстрират интерес и към не чак толкоз атрактивните, само че една концепция по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Запазва се ползата към търсенето на къщи и имоти за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите започват от 200 хиляди и надвишават 1 млн. евро в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също по този начин и селата Лозен, Панчарево и Бистрица.

Цените на къщите варират в необятни граници и зависят от региона, в който се намират, какъв брой са огромни, дали са ново строителство, какви материали са употребявани и какви улеснения обезпечават на притежателя.

В някои малко по-отдалечени от столицата региони могат да бъдат открити и по-евтини къщи, само че те са по-стари, неподдържани и нуждаещи се от главен ремонт, а регионите, в които се намират, не постоянно са облагородени с всички улеснения, от които клиентите се нуждаят и търсят.

Цените на парцелите също варират в доста необятни граници от 30 хиляди до 200 хиляди евро в регионите към София, а в самия град са и доста по-високи, като могат да доближат до 800 хиляди - 1 млн. евро.

Апартаментите не престават да заемат водещо място при предлагането на пазара на парцели, като главен дял имат монолитните жилища на стадий в градеж.

В доста региони на столицата тече строителство на нови здания, като част от тях са цели комплекси, които с изключение на съвременно и функционално жилище, оферират на купувачите и огромен набор от услуги и облагородени зелени пространства към самите здания.

Най-активно е предлагането в Малинова котловина (на цени 1300-1900 евро/кв. м), Манастирски ливади-изток (1200- 1900 евро/кв. м),

Кръстова вада (1600-2200 евро/кв. м). Все по-популярни стават плановете на първокласни жилища и съвременни редови къщи в покрайнините на столицата или отвън нея.

Експертите предвиждат усмиряване на пазара на парцели през 2023 година Цените на по-скъпите строителни материали към този момент са отразени в крайните цени на парцелите.

Движението на цените на жилищата през идната година ще зависи от редица фактори като измененията на лихвите, растежа на приходите, ще влезе ли страната в криза. Очакванията на хората за закъснение на стопанската система води до ограничение на търсенето на жилища.

Но в случай че страната не влезе в криза, а приходите на хората продължат да нарастват, ще има и мощно търсене на парцели.

Пред нас е единствено Испания

България е втора в Европейски Съюз по растеж на покупко-продажбите

Най-силната година от 2008 година

България е на второ място в ранглиста на страните от Европейски Съюз по растеж на покупко-продажбите с жилища.

България е на второ място в Европейски Съюз по растеж на покупко-продажбите с жилища с годишно повишаване от 39% през 2021 година, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат.

Сред страните членки на съюза, за които са налични данни, единствено в Испания има по-голямо нарастване на покупко-продажбите с жилища в размер на 39,3%.

След България се подреждат Унгария с растеж от 22,9% и Ирландия с 22,2%. Само две страни членки на Европейски Съюз са отчели спад на покупко-продажбите - Нидерландия (-3,2%) и Люксембург (-0,8%).

Годината беше най-силната за покупко-продажбите с парцели у нас от рецесията през 2008 година насам. По данни на Агенцията по вписванията общо за година в страната са изповядани 248 хиляди покупко-продажби с парцели, което съставлява растеж от 21,4% на годишна база. В данните на организацията влизат покупко-продажби с всевъзможни парцели, освен с жилища, откъдето идва и разминаването с Евростат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР