Сделките с недвижими имоти през второто тримесечие на 2017 г.

...
Сделките с недвижими имоти през второто тримесечие на 2017 г.
Коментари Харесай

Колко допринесоха за ръста на икономиката сделките с имоти?

Сделките с недвижими парцели през второто тримесечие на 2017 година са донесли разширение на стопанската система от 0.7%, пресмятат анализаторите на Райфайзен България. В интервала до края на юни действителният растеж на брутния вътрешен артикул на България в действително изражение е бил 4.2% на годишна база. За цялата година се чака нарастване от 4 %.

От съставените елементи на Брутният вътрешен продукт, крайното ползване набъбна с 4.1% на годишна база, а бруто капиталообразуването с 2.4% през тримесечието. От своя страна износът на артикули и услуги се усили с 6.3%, а вносът - с 5.7%.

През интервала най-солиден принос за растежа на Брутният вътрешен продукт имаше секторът на услугите (2.3 процента), следван от промишлеността (1.2 процента) и селското стопанство (0.1 процента). Освен покупко-продажбите с парцели, растеж записват финансовите и застрахователни действия (0.4 процента), както и търговията и ремонтът на коли (също 0.4 процента).

" Картината на приносите на обособените групи услуги отразява случилото се в този бранш през второто тримесечие на годината - по-активни покупки на недвижими парцели и коли, заради ниските лихви по депозитите и заемите, на фона на растящи работни заплати. Съответно на това развиване се наблюдаваше и растеж на кредитирането и финансовите действия ", споделя Емил Калчев, стопански анализатор в банката.

Паричната статистика на Българска народна банка още веднъж отчeтe растеж на заемите към бизнеса и семействата с общо 3.8% на годишна база към юли, което съставлява напредък за десети следващ месец. В рамките на тази наклонност това бе третият най-голям растеж (4.3% за май и 4.0% за април 2017 г.). При заемите към нефинансовите предприятия годишният растеж беше 2.8%, до момента в който заемите към семействата покачиха нивото си от юли предходната година с 5.5%.

" Депозитите през юли още веднъж бележат годишен растеж - със 7.1%. При депозитите на семействата растежът беше 5.6%, а тези на нефинансовите предприятия 10.6% - още веднъж двуцифрен напредък под равнището от 10.0% за десети следващ месец. Последното алармира за това, че растеж на вложенията в стопанската система, движен от частните вложения, към момента следва, защото двуцифреният растеж на фирмените депозити приказва за усложнен капиталов развой от страна на бизнес ", сподели още Емил Калчев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР