Сделките с имоти в София намаляват с 4,3% през второто

...
Сделките с имоти в София намаляват с 4,3% през второто
Коментари Харесай

5551 са продадените имоти във Варна през първите шест месеца на годината

Сделките с парцели в София понижават с 4,3% през второто тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната, сочат данните на Агенцията по вписванията. От април до юни покупко-продажбите с парцели в столицата са 7119, при 7441 година по-рано. Такова понижение на покупко-продажбите се случва за първи път от 2012 година насам и ясно демонстрира, че има известно изстудяване на пазара. За полугодието подписаните покупко-продажби с парцели в София са общо 12 750, като означават растеж от 2,3% по отношение на първите шест месеца на 2017 година

Това нарастване обаче ще дължи на огромния брой покупко-продажби през първото тримесечие, когато те доближиха най-високото си равнище за този интервал от годината след рецесията през 2008 година, написа " Труд ". Във Варна продажбите на парцели през първата половина на годината набъбнаха с 8,3%. Сключените ипотеки в София през първото полугодие са общо 8785, като означават растеж от 9% по отношение на същия интервал на предходната година. Само за второто тримесечие ипотеките са 4968, което е нарастване с 3,9% на годишна база.

В Пловдив през второто тримесечие продажбите на парцели са постигнали непретенциозен растеж от 1,2% на годишна база като са подписани 4053 покупко-продажби, до момента в който ипотеките са се нараснали със доста по-бързи темпове – с 15,7% до 1400 броя. Това се дължи на обстоятелството, че доста хора рефинансират покупката си на парцел като подписват ипотечен заем при по-добри условия с друга банка без действително да има нова договорка на пазара на парцели. Общо за първото полугодие в града под тепетата са осъществени 7622 продажби на парцели, което е растеж от 9,2%. Сключените законни и договорни ипотеки в същия интервал в града са 2643, което съставлява нарастване от 19,5% на годишна база.

Във Варна продадените парцели през първите шест месеца на годината са 5551, като нарастват с 8,3% по отношение на първата половина на предходната година. При подписаните законни и договорни ипотеки в морската столица обаче растежът още веднъж е доста поголям и доближава 20,6%. Само в границите на второто тримесечие продажбите във Варна са отбелязали растеж от 6,5% на годишна основа, до момента в който при ипотеките нарастването е с 13,9%. В Бургас осъществените продажби от януари до юни са 2768, като са нарастнали с 1,3% по отношение на същия интервал на предходната година. Сключените ипотеки в града за шест месеца са 1506, което е нарастване с 26,1%.

Само през второто тримесечие обаче продажбите на парцели в морския град означават спад от 11,2% на годишна база, а ипотеките реализират забележителен растеж от 21,3%. Картината за покупко-продажбите с парцели в цялата страна не е по-различна от тази в София и Бургас. За полугодието в цялата страна са осъществени 93 641 продажби на парцели, при 91 674 за същия интервал на предходната година, което е най-малък растеж от 2,1%. При ипотеките нарастването е доста по-голямо и доближава 12,6%. Само в границите на второто тримесечие обаче продадените парцели в страната са 52 308, като понижават с 4,2% на годишна база, до момента в който при ипотеките има растеж от 6,7%.

Имотният пазар в България остава концентриран основно в четирите най-големи града в страната, като отвън тях над 1000 продажби на парцели в интервала от април до юни са осъществени единствено в Несебър (в локалната работа по вписванията се записват покупко-продажбите с парцели и в Слънчев бряг, Свети Влас и други курортни селища в района), Стара Загора, Плевен и Русе. В същото време в Златоград са осъществени единствено 18 продажби на парцели, както и едвам 23 в Ардино и 25 в Трън. Общо в 16 града в страната покупко-продажбите с парцели през второто тримесечие са били под 100. 

В Пловдив по-често търсят тристайни жилища в сравнение с в София. Най-търсените региони в Пловдив за покупка на жилище са " Кършияка " и " Смирненски ", следвани от Център, " Тракия " и " Каменица ", сочат данните на Arco Real Estate. В съпоставяне със София във връзка с търсенето лек превес в Пловдив имат тристайни жилища. Положителна наклонност, която се следи, е в повишение бюджета на клиентите, който от 50 хиляди евро към този момент доближава до 75 хиляди евро. Купувачите с бюджет до 50 хиляди евро главно имат парите в брой, като доста дребна част от тях имат потребност от в допълнение финансиране, постоянно под формата на потребителски заеми до 15 хиляди евро.

Клиентите с бюджет над 50 хиляди евро са тези, които желаят да употребяват банково ипотечно кредитиране, като една трета от тях даже търсят финансиране от над 90% на договорката. През второто тримесечие на 2018 година се удостовери наклонността за възходящ пазар, само че към този момент с доста по-бавни и умерени темпове. Както към този момент стана ясно, от 1 юли Българска народна банка дефинитивно спря да котира лихвеният показател СОФИБОР, който се ползваше за установяване размера на лихвите по заемите в лв. в страната. Информацията за това докара до полемики във връзка опцията за повишение на лихвите, което беше отречено като възможност от специалистите.

Очакванията за втората половина на 2018 година са да няма основна смяна на лихвените проценти по заеми и депозити и те да останат покрай настоящите ниски нива. Тези упования се дължат главно на мощната конкуренция в банковия бранш и предвижданията за запазването без смяна на главните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), показват от компанията за недвижими парцели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР