Сделките с акции вече ще се облагат с данък добавена

...
Сделките с акции вече ще се облагат с данък добавена
Коментари Харесай

Депутатите одобриха спорната идея за облагане на търговията с акции с ДДС

Сделките с акции към този момент ще се таксуват с налог добавена стойност (ДДС).

Това стана допустимо откакто още веднъж, на инат на мнението на бизнес, държавното управление и Народното събрание внесоха и си изгласуваха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Лошо няма. Целта е със законопроекта да се вкарат в националното данъчно законодателство наредбите на две евро наставления. И по този начин да се предотвратят случаите на прекачване на облаги и данъчно обмисляне, водещо до по-ниско облагане или до липса на облагане.

Но под този благовиден предлог, в преходните и заключителни разпореждания на този закон се изгласуваха и промени в още няколко норматива - Закона за налозите върху приходите на физическите лица, Закона за локалните налози и такси, Закона за акцизите и данъчните хранилища, Закона за налога върху добавената стойност и Закона за счетоводството.

Та точно около тази "усърдност " стана допустимо прехвърлянето на акции и дялове на сдружения, които обезпечават на притежателя им права на благосъстоятелност върху неподвижен парцел, да се таксуват с налог добавена стойност.

Промените в Закона за налога върху добавената стойност плануват търговията с акции или дялове да се полза с 20% Данък добавена стойност, в случай че сдружението има неподвижен парцел или част от него. Всяка една компания има подобен актив - като офис, индустриална постройка, склад. А какво става с сдруженията със специфична капиталова цел (АДСИЦ), които строят, наема, продават друг вид парцели? Поправката стана обект на разногласия измежду специалистите, защото съгласно българското законодателство пазаруването на акции не значи придобиването на фактическо право върху притежавания от сдружението парцел.

Мотивът на финансовото министерство е, че по този начин желае да спре заобикалянето на закона. Според специалистите му при изповядването на покупко-продажби за прекачване на акции и дялове в действителност продавачът и купувачът си трансферират благосъстоятелност върху недвижими парцели, предопределени за жилищни потребности. А по този начин пък се избягвало заплащането на налог добавена стойност.

Мотивът не устоя под напора на възраженията, а всеобщо е мнението, че използването на тази смяна в закона дава необятни благоприятни условия за субективно пояснение.

Според специалистите на "БФБ-София " регистрацията на акции на контролиран пазар е само за осъществяване на облага от смяната в цената им или реализиране на дивидентна рентабилност. А къде отива и наложена европейска процедура да не се начислява Данък добавена стойност на обществено търгувани акции.

От асоциацията на шефовете за връзка с вложителите (АДВИБ) също възразиха против препоръчаните промени с поредност от въпроси:

• Кои акции или дялове, еквивалентни на акции дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху неподвижен имот;
• кое договаряне за прекачване на акции в сдружения, следва да се пояснява като договорка, с която се трансферира и правото на благосъстоятелност върху притежаваните от тези сдружения недвижими имоти;
• по какъв начин следва да се третират регулярно търгувани акции;
• какъв тип следва да е парцела – новопостроен или не ".

Според мнението на Българската стопанска камара наредбата е неразбираема и се разгръща оттатък посочената в претекстовете към законопроекта цел да се прекрати "често практикувано от някои данъчно задължени лица заобикаляне на закона ".

Без гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи противоречивата смяна в Закона за Данък добавена стойност бе утвърдена дружно с пакет от данъчни закони за 2020 година. Остава да забележим каква ще е реакцията на ръководещите сред първото и второто четене в Народното събрание. Разумът или инатът ще надделее?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР