Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани

Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани ...

Бизнесът: Калпав закон блокира прехвърлянето на фирми.

Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани в Търговския регистър. Ситуацията е създадена от промените в Търговския закон, които влязоха в сила като част от мерките в защита на работниците от неизплащането на заплати, съобщи БНР.
За напрежението сигнализираха работодателските организации. Блокирането на възможността за продажби и прехвърляне на дялове или цели предприятия произтича от изисквано удостоверение, което трябва да докаже липсата на задължения на собственика към работниците и служителите.
Такова удостоверение, оказва се, законът не регламентира кой да издаде. Без него обаче сделките не могат да се впишат в Търговския регистър.
От Асоциацията на работодателите изразяват притеснението си от създаденото напрежение и настояват за спешни административни и правни механизми, които да нормализират работата на регистъра.
От Агенцията по вписванията коментираха, че абсурдът е в законодателството и че до дни очакват обнародването на промени в закона, които да регламентират правилата.

Източник: bulnews.bg