Сделката за продажбата на една от най-големите български технологични компании

...
Сделката за продажбата на една от най-големите български технологични компании
Коментари Харесай

Стратегическата сделка между собственика на Vivacom и „Телелинк“ пропадна

Сделката за продажбата на една от най-големите български софтуерни компании – „ Телелинк бизнес сървисис груп “ АД – пропадна. Дружеството бе напът да бъде добито от „ Словения Броудбанд С.а.р.л. “, която е част от портфолиото United Group (собственикът на Vivacom). Изпълнителният шеф на ТБС Груп Иван Житиянов разгласи, че стартиралият предходната година развой е преустановен.

В изказване до вложителите, оповестено в платформата x3news, той изяснява, че в границите на договарянията двете компании са открили

разнопосочни стратегически възгледи по някои основни посоки на бизнес развиване и напредък “.

За евентуалната договорка се заприказва през есента на 2021 година, когато първо бе оповестено, че тримата съществени притежатели в ТБС Груп – Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов, имат желание да предложат на борсата мажоритарен пакет акции. Малко по-късно „ Словения Броудбанд С.а.р.л. “ изпрати писмо за желание за придобиване на 51% от компанията. А през декември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва изследване по какъв начин това може да се отрази на пазара.

Сделката бе определяна като стратегическа за развиването на ТБС Груп поради положителните позиции на United Group на Балканите. Двете компании имат дългогодишни връзки като бизнес сътрудници и макар че придобиването към този момент пропада, Житиянов счита, че те ще продължат колаборациите си.

Приоритети на ТБС Груп остават одобряването на позициите в Европа и разрастването в Съединени американски щати и по света. Евентуална продажба на компанията остава алтернатива, само че по думите на Житиянов няма да е „ самоцел “.

Продължавам да споделям и визията, че кооперирането със стратегически вложител би могло да усили доста капацитета на компанията, без да е самоцел, преследвана непременно. В този смисъл оставам взаимен с готовността на продаващите акционери да предложат мажоритарен дял при поява на съчетаем с нашите цели стратегически интерес. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР