Сделката за ЧЕЗ България ЕАД няма да се отрази на

Сделката за ЧЕЗ България ЕАД няма да се отрази на ...

Потребителите няма да усетят смяната в собствеността на ЧЕЗ, обяви директор на компанията.Сделката за ЧЕЗ "България" ЕАД няма да се отрази на качеството на нашата работа, клиентите по нищо няма да разберат за нея, каза пред журналисти в Троян Карел Крал, зам.-председател на Управителния съвет на дружеството, цитиран от БТА.

Клиентите няма да разберат кога акциите на дружеството ще бъдат прехвърлени към новия собственик, посочи той като уточни че няма информация за самата сделка.

Комисията за защита на конкуренцията още не се е произнесла по нея.

Крал обясни, че ценовото заявление на ЧЕЗ до КЕВР не е свързано със сделката за продажбата на дружеството. "Бих искал да ви уверя, че то е подготвено от експертите така, както и миналото. Имаше някакви съмнения, че ценовото заявление на ЧЕЗ тази година е било подготвено за купувача и, че има увеличение, за да може той да изплати своите заеми за придобиване на активите. Това е пълен абсурд. Може да се сравнят нашите заявления от минали години, за да се види, че те са абсолютно последователни", заяви Крал, цитиран от агенция "Фокус".

Той отбеляза също, че от ЧЕЗ искат силен регулатор, за да може българската енергетика да върви в европейска посока. Обърна внимание, че цената на мрежовите услуги в България - за пренос и разпределение на електрическа енергия, е почти наполовина по-ниска от тази, която се плаща в другите европейски членки, докато парите, които трябва да се отделят за инвестиция в съоръжения на практика са същите."Ако иска да преодолеем предизвикателствата пред енергийния сектор в България, трябва стъпка по стъпка да се увеличава цената за пренос и разпределение", каза още Крал.

За 14 години, откакто сме в България, инвестициите ни са повече от 2 млрд. лева, което включва първоначалната инвестиция за покупка на дружеството, каза Крал. Само в мрежата са инвестирани повече от един милиард лева. Към бюджета, като цена на активите, акцизи и данъци, фирмата е платила.Имаме много програми свързани с корпоративната социална отговорност, насочени най-вече към образованието. Имаме много стипендианти, работим заедно с техникуми и с висши училища по тази тема, каза Карол Крал. Темата е важна защото пред енергийния сектор има много предизвикателства, за които са нужни добре обучени кадри, посочи той.

Източник: dnevnik.bg