Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20

...
Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20
Коментари Харесай

Държавна централа със спорна покупка на варовик за 50 млн. лв.

Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20 лева на звук е увеличена с 1 лева, т.е. общо 2 млн. лева повече би трябвало да заплати централата.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Концентрацията на производителите на ток се ускорява

Сделките по свободно контрактувани цени изпреварват тези по контролирани
4 сеп 2017
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " e на загуба от 36.2 млн. лева за полугодието

Държавните мини усъвършенстват резултата си
1 авг 2017
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " регистрира загуба от над 90 млн. лева за 2016 година

Лошият резултат се дължи главно на по-ниските доходи от продажби на електрическа енергия
15 фев 2017
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се бори за привилегии

Депутати оферират ремонти, които да усилят приходите на централата за леден запас
17 мар 2016
Държавата приключи контракта на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " с " Водстрой 98 "

Според премиера и енергийното министерство възлагането на поръчката за 30 млн. лева не дава отговор на влошеното финансово положение на държавната компания
9 мар 2016
Губещ държавен Топлоелектрическа централа даде поръчка за 30 млн. лева на " Водстрой 98 "

Свързваната с Делян Пеевски компания взе участие в консорциум, който е получил контракта с " Марица-изток 2 " по рамково съглашение от времето на кабинета " Орешарски "
8 мар 2016

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " постоянно се забърква в кавги с публични поръчки за десетки милиони. След като предходната година централата разпореди поръчка за построяването на ограда и охранителни уреди на свързаната с Делян Пеевски " Водстрой 98 " за 30 млн. лева, която беше развалена, откакто " Капитал " заяви за нея, в този момент вицепремиерът Валери Симеонов заяви в утринния блок на Българска национална телевизия, че сдружението е сключило корупционна договорка за закупуване на варовик за десетки милиони на стоковата борса. Пред " Капитал " той уточни, че ще разпореди цялостна инспекция на договорката, данните от която ще бъдат предоставени на прокуратурата. По думите му са нарушени редица процедури. Този път обаче се оказа, че Симеонов несъзнателно или не е преувеличил.

В случая става въпрос за 2.4 млн. тона варовик, нужен на централата за работата на нейните сероочистки в идващите две години. Сделката, която е подписана при започване на септември, е за 50 млн. лева Според Симеонов обаче централата е ощетила страната, защото ден преди покупката е нараснала цената с 6 лева до 21 лева./тон и по този начин е сключила договорка за 14 млн. лева повече от в началото оповестеното.

В отговор на " Капитал " от ТЕЦ-а отхвърлиха тази информация, като показаха, че в началото оповестената цена е била 20 лева./тон без Данък добавена стойност. Това в действителност се вижда и от обявлението за социална поръчка, оповестено при започване на август, в което е посочена индикативна цена от 48 млн. лева След като в продължение на близо месец обаче не е имало искащи да продават варовик на тази цена, с решение на управлението тя е увеличена с 1 лева, като е препоръчана цена от 21 лева./тон, описа източник на " Капитал ". Тук не е ясно какъв брой законна е смяната съгласно Закона за публичните поръчки и по какъв начин тя е обявена към евентуалните претенденти.

Затова и остават подозренията дали двете компании, които са сключили договорката, не са били авансово известени за новата цена, с цел да се задействат бързо, при така и така съмнителните надпревари за редки артикули, които минават през стоковите тържища. Странно е и за какво Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е избрала договорката да се подписа през " Българска стокова борса ", която се свързва с " Химимпорт ", а не през по-голямата Софийска.

Избраният победител

Купувачите са пловдивските " Персенк инвест " ООД и " Инвестор " ЕООД, които са благосъстоятелност на Георги Георгиев и сина му Иван Георгиев. Първата има концесия за рандеман на мрамор край Куртово Конаре, Пловдивско, която получава през 2012 година Според обява във в. " Марица " концесията е противозаконна, защото поради потвърдени екологични и аграрни вреди тя е била спряна от някогашния министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Местността също по този начин попадала и в две предпазените зони от НАТУРА 2000.

Пред " Капитал " Иван Георгиев разяснява, че компанията е в този бизнес от 2011 година има три лични кариери за варовик и работи и с други компании (в концесионния указател има единствено един контракт на " Персенк " - за строителни материали - мрамор, и нито един на " Инвестор " ). На въпрос за какво са кандидатствали с две свои компании, Георгиев добави, че това е обвързвано с условията на ТЕЦ-а. По думите му досега компанията не е печелила поръчки на централата, само че е работила като подизпълнител по доставката на варовик. По отношение не цената Георгиев уточни, че тя даже е ниска, защото централата изисква все по-качествена суровина, която идва от 100 км и се обработва три пъти след взривяването.

Въпросните 50 млн. лева от поръчката в пъти надвишават оборотите на двете компании: за 2016 година приходите на " Персенк инвест " има 5.1 млн. лева, а " Инвестор " - 700 хиляди лева

Поръчка с история

Сделката на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " в действителност има дълга предистория, откакто още преди година е оповестена социална поръчка, като е определена процедура по договаряне с предварителна покана. Кандидатите в нея са общо осем - три консорциума и пет независими компании. Още тогава в едно от обединяванията вземат участие " Персенк инвест ", дружно с " Интерпром ", благосъстоятелност на Калоян Теодосиев, която взе участие в поръчки на Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Във второто обединяване пък взе участие компанията " Сток транспортейшън ", която е с капитал от 200 лева и е основана на 18 август 2016 година, т.е. дни преди оповестяването на поръчката. Нейни притежатели са Славейко Михайлов и Женя Петкова. В идващия консорциум вземат участие три компании – едната, от които е " ТЦМ консулт ", благосъстоятелност на Денис Бареков. Другата е бургаската " Хай мед тех " на Ина Агафонова, която е и в ръководството на фондация " Виа Понтика " и " Опазване на биоразнообразието ".

Самостоятелните компании са " Лилия превоз ", която се води благосъстоятелност на Любомир Любенов, само че е записана на адреса, на който са част от компаниите, свързани с Христо Ковачки; " Каолин ", част от немската група Quarzwerke, и " Сма минерал бургас вар ", която се води благосъстоятелност на записаната в Холандия " Сма минерал ".

Двама от претендентите са свързани със притежателя на " Захарни фабрики " - Горна Оряховица, Руси Данев. Това са " Енергоимпорт износ " и " Ритъм-4 ".

В началото на 2017 година обаче поръчката е прекъсната поради пропуски в документите. От Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " разясниха за " Капитал ", че повторното оповестяване се е забавило поради обжалване. Процедура за покупка през борсата е определена поради по-късите периоди и " реализирани резултати ".

Кой печели от забавянето

Предишните контракти за доставка на варовик за централaта са подписани още през 2014 година Тогава определените реализатори са " Енергоимпорт износ " и " Ритъм-4 " свързани с Руси Данев, които печелят поръчката за близо 40 млн. лева, като техните предложения са единствени.

През септември 2016 година централата обаче удължава договорите с претекста, че определената процедура за новата поръчка ще отнеме прекалено много време, през което централата не може да остане без варовик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР