Сделката, постигната от Юнкер в САЩ, е чиста победа за

...
Сделката, постигната от Юнкер в САЩ, е чиста победа за
Коментари Харесай

Юнкер при Тръмп: победа за ЕС

Сделката, реализирана от Юнкер в Съединени американски щати, е чиста победа за Европейски Съюз! Европа резервира единение и отговори на натиска с напън. Тръмп схваща единствено този език. Коментар на Карстен декор Намен за " Дойче Веле ".

Чудя се по какъв начин Жан-Клод Юнкер съумя да го направи: при визитата си в Белия дом ръководителят на Европейска комисия реализира повече, в сравнение с вероятно и самичък се е надявал. Вече се приказва за " нова фаза на другарството и на тесните търговски връзки ", за съглашения за унищожаване на всички мита и други търговски бариери. И всичко това след седмици и месеци на нападателна изразителност от страна на Тръмп и неговото държавно управление против Европейски Съюз и основно против Германия.

Юнкер имаше шанс

Нищо чудно, че упованията към срещата не бяха огромни. През последните седмици в Туитър, в изявленията и в речи пред последователите си Доналд Тръмп се оплакваше от " нечестните " търговски практики на европейците, даже назова Европейски Съюз съперник на Съединени американски щати и сподели, че ще наложи наказателни мита върху европейските коли. В деня на срещата от кръгове на Европейски Съюз към момента се твърдеше, че не се чака пробив.

Юнкер обаче имаше шанс. И това е част от отговора на въпроса по какъв начин е съумял. Защото тъкмо преди срещата с ръководителя на Европейска комисия, натискът против Тръмп поради неговата комерсиална политика доближи сериозни размери. Наред със съпротивата на задграничните търговски сътрудници на Съединени американски щати зачестиха и рецензиите от Конгреса, от републиканците, както и от фирмените съюзи. Недоволство показват даже и фермерите в Средния Запад, които другояче минават за правилни последователи на Тръмп. Само че и те все по-силно усещат последствията от обстоятелството, че президентът им се изпокара по едно и също време с Китай, Япония, Канада, Мексико и Европейски Съюз.

Разбира се, Доналд Тръмп в никакъв случай няма да признае, че не е прав или че е позволил неточност. Явно непредвидимият популист в Белия дом обаче въпреки всичко е стигнал до извода, че в този момент е моментът да постави (поне временно) завършек на борбата и да премине към съдействие, с цел да показа това пред последователите си като триумф.

В реалност обаче това е чиста победа на Европейски Съюз. И втората част от отговора на въпроса по какъв начин съумя Юнкер гласи: европейците реагираха единно против опитите на Тръмп с обиди и закани да ги принуди към отстъпки. Те реагираха на натиска с напън и не отстъпиха даже когато американският президент ги заплаши с мъчителни мита върху европейските коли.

Вярно, имаше някои отстъпки: Европейски Съюз ще внася повече течен газ от Съединени американски щати, както и соя и други земеделски артикули. Точно тази част от " договорката " с Юнкер Тръмп ще показа пред последователите си като огромен триумф. Докато за договарянията за контракт за свободна търговия на индустриални артикули, за които загатна преди няколко дни в Туитър, Тръмп ще каже: Ето на, виждате ли, накарах европейците да седнат на масата за договаряния.

Факт е обаче, че Европейски Съюз постоянно е желал да подписа сходен контракт. Преговорите, които би трябвало да стартират в този момент, са един тип " по-лека " версия на предходното трансатлантическо комерсиално съглашение TTIP, от което Тръмп излезе през 2017 с толкоз гръм и тропот.

Задружно против Тръмп. Само това оказва помощ.

И това, несъмнено, също е типично за Тръмп: като невъзпитано дете той разрушава това, което другите са основали, с цел да събере по-късно още веднъж отломките и гордо да разгласи, че точно той го е основал. Към това детинско държание Жан-Клод Юнкер се отнесе като един доброжелателен дядо, който е наясно с дивотиите на внука си. И това е вярно, откакто оказва помощ на европейската стопанска система и на това, което е останало от трансантлантическата общественост.

От последното " шоу " на Тръмп европейците би трябвало да си извлекат обаче следната поука: непоколебимостта и единството бяха това, което донесе на Европейски Съюз настоящия триумф. Доналд Тръмп въплъщава това, което американците назовават " Schoolyard Bully ": ученически бияч, който не може да бъде вразумен от оферти за взаимни отстъпки. Той се впечатлява единствено тогава, когато съперникът му показва мощ.

Европейците не трябва да не помнят това, когато избухливият фукльо от Белия дом още веднъж получи ядосан припадък и реши да срине всичко реализирано до момента. А това може да се случи още на следващия ден, в идващия туит на Тръмп.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР