Сделката по закупуването на нови изтребители за българските ВВС може

...
Сделката по закупуването на нови изтребители за българските ВВС може
Коментари Харесай

Новите изтребители може и да кацнат със закъснение


Сделката по закупуването на нови изтребители за българските Военновъздушни сили може да се забави. Същото важи и за оборудването на Военноморски сили с нови кораби. Това стана ясно от думите на вуцепремиера и министър на отбратана Красимир Каракачанов. Според него плановете за нови самолети и кораби за армията ще чакат ново решение от Народното събрание, защото Народното събрание би трябвало да утвърди и плана за рационализация и на сухопътните войски. Трите наложително би трябвало да се движат по едно и също време, изясни той в изявление за БНР.

"В това, което е гласувано от предходното Народно заседание, двата плана, които бяха утвърдени, бяха за закупуване на нови изстребители за авиацията и изграждане или закупуване на два патрулни кораба и рационализация на съществуващите фрегати. Истината е, че третият тип въоръжени сили - пехотата, не беше включен в тези планове за рационализация. Аз персонално считам, че не е обикновено и не е редно най-големият тип като бройка въоръжени сили - сухопътни войски, да бъде изключван от това или планът за рационализация там да бъде занимателен. Точно заради тази причина, още когато съставяхме програмата за ръководство дружно с сътрудниците от ГЕРБ, този въпрос беше маркиран и точно в резултат на тези диалози и на тази концепция от програмата за ръководство сме създали и вкарваме за приемане, първо от държавното управление и по-късно от Народното събрание, и плана за рационализация на сухопътни войски, а точно придобиването на нова бронирана машина за пехотата ", добави вицепремиерът, съобщи КРОСС. Според думите му проектите би трябвало да бъдат пренаписани, а срокът за рационализация - продължен. Така до 2029 година ще се дават по-малко пари само че по-дълго и за трите типа войски, изясни министърът.

"Ако новата скица бъде утвърдена от Народното събрание, чак тогава стартират действителните договаряния, както за закупуване на изтребител, по този начин и за производството на двата патрулни кораба, а също по този начин и бронираната машина. Ние ще се постараем, това е нашата упоритост, в реализирането на тези планове за превъоръжаването на армията оптимално да бъде включен българският военно-промишлен комплекс и да бъдат включени опциите на българската стопанска система ", добави Каракачанов.

За следващата година министерството предлага малко нарастване на заплатите, сподели Каракачанов, без да посочи детайлности. Той разяснява, че военнопромишленият комплекс не би имал учредения за неодобрение, в случай че планът бъде осъществен. Тъй като, с изключение на обезпечена работа, ще има и принос за българската стопанска система. "Ако подсигуряваме ремонтът и поддръжката на тези самолети да се случва в България, това значително ще бъде един голям плюс”, акцентира Каракачанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР