Сделката обаче няма да мине гладко, а и още не

...
Сделката обаче няма да мине гладко, а и още не
Коментари Харесай

Оръжейната сделка между Русия и Турция за С-400 е под въпрос

Сделката обаче няма да мине безпрепятствено, а и още не се знае дали желанието на Владимир Путин да всее ерес в НАТО е по-голямо от нежеланието му да съобщи на член на Алианса секретна съветска военна технология, написа английският „ Икономист “.

Военният цех, който създава съветските зенитни ракетни системи е включен в листата на попадналите под глобите на Съединени американски щати съветски компании. Това заплашва Турция с налагането на наказания поради огромната оръжейна договорка.

Въперки това, Ердоган наподобява твърдо решен да купи С-400 и си има своите съображения за това. На първо място, Съединени американски щати предлагат на сътрудниците си от Алианса да купят аналогичните техни ракетни системи, известни като „ Пейтриът “.

Това към този момент направиха Германия, Холандия, Гърция и Саудитска Арабия. Но за Турция цената е прекомерно висока, а и евентуално се притесняват, че американците няма да им предадат цялата секретна технология за производството на системите. И считат, че от Русия могат да получат цялата технология и лиценз за произвеждане на С-400, най-малко такива са настояванията им към Москва.

Ердоган обаче си оставя отворена вратата към НАТО, заявявайки,че купува единствено 4 системи С-400, което е извънредно незадоволително, с цел да се покрие територията на страната. Турски публични лица не отхвърлят опцията в идващите години да бъде закупена и американската ракетна система.

Вероятно турският президент желае съветските С-400, с цел да си подсигурява отбрана от въздуха, откакто предходната година по време на несполучливия опит за прелом изтребител Ф-16, ръководен от офицери от заговорниците, обстрелва двореца му в Анкара.

Всички тези проблеми внасят неустановеност в оръжейната договорка за 2 милиарда $ и в случай че те не бъдат изчистени, до действителна доставка може и да не се състои.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР