Сделката на века, за която президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Сделката на века, за която президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Мъртвородена ли е американската "сделка на следващия век" за Близкия изток

Сделката на века ", за която президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не престава да се хвали, че ще позволи израелско-палестинския спор, се отсрочва към този момент толкоз пъти, че генералният секретар на Организацията за избавление на Палестина (ООП) Саеб Еракат я осмя като " договорката на идващия век ". Други предсказват, че тя ще се окаже мъртвородена.

Тя постоянно е изглеждала като димна завеса, която да маскира погребението на (т.нар.) решение с две страни - посредством самостоятелна палестинска страна на окупирания Западен бряг и Газа с арабски Източен Ерусалим като нейна столица, съществуваща в мир паралелно с Израел - и да даде зелена светлина за израелското анексиране на по-голямата част от Западния бряг.

Планът, фиктивен от лаика Джаред Къшнър - шурей на Тръмп, е към момента очакван за деликатно лансиране по-късно този месец на конгрес, наименуван " Мир против разцвет ", в Бахрейн. Палестинците и техните арабски съседи би трябвало да бъдат съблазнени с милиарди долари от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, без никакво политическо решение, което да постави завършек на израелската окупация.

Палестинците обаче " не кълват " на тази стръв. Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас бойкотира всевъзможни договаряния, откакто Тръмп реши да реалокира американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, признавайки

целия Свещен град, в това число окупираната му източна арабска част,

за столица на Израел. Оттогава администрацията на Тръмп прекъсна помощта за Палестинската автономност, закри представителството на ООП във Вашингтон и приключи цялото си финансиране за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA). Той призна и суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

Ако има някакъв проект, той се състои в това да бъде отметнат (като изпълнен) описът с желанията на иредентистката израелска десница, след което да се връчат на палестинците изискванията за капитулация, подсладени съгласно визиите на Къшнър с петродолари от Залива.

Какво се чака от палестинците да одобряват в подмяна на тези подсладители?

Газа, където 2 млн. палестинци са натъпкани в тясна линия земя, блокирана на север от Израел и на юг от Египет, ще се разшири в северната част на египетския Синайски полуостров. На Западния бряг след анексиране Израел ще свърже своите селища, давайки по-голямата част от окупираната територия на 450 хиляди еврейски заселници на Западния бряг и на (още) 200 хиляди в арабски Източен Ерусалим, оставяйки към 46 % (от земята) на 3-те милиона палестинци в мрежа от разпръснати кантони. Що се отнася до Ерусалим, палестинците може да получат (селището) Абу Дис в покрайнините на града и да го нарекат както си желаят.

Това може и да наподобява ново за Къшнър, само че то е " притопляне " на остарели и компрометирани схеми. Подялбата на Западния бряг е съвсем същата, каквато бе изложена в една карта от 1982 година, известна като Военна заповед 50, формирана от починалия Ариел Шарон - любим на заселниците и някогашен министър председател. Сделката за Абу Дис " изплува " в договарянията малко преди Израел да възвърне контрола си над Западния бряг през 2002 година

Такива са нещата, преди да се вземат поради районните им последствия. Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси може и да ръководи с стоманен пестник, само че когато той отстъпи два ненаселени дребни острова в Червено море на Саудитска Арабия -

трохички спрямо мащабите на тази договорка, той се изправи пред съпротива -

в послушния парламент, в следените от военните съдилища и по улиците, в които другояче господстват силите на реда, както се поставя в една полицейска страна. " Сиси в никакъв случай не се беше оказвал пред една съвсем смъртоносна обстановка ", сподели един западен дипломат.

Йордания, в която болшинството от популацията е към този момент палестинско, се опасява, че същинският проект е да бъдат прогонени още палестинци от Западния бряг към кралството. Израелската десница от дълго време счита, че палестинците към този момент си имат страна - Йордания.

Дори и най-твърдите поддръжници на Израел в Съединени американски щати не са уверени в такава договорка. Държавният секретар Майк Помпео сподели: " Разбирам за какво хората считат, че това ще бъде съглашение, което ще се хареса единствено на израелците. "

Според Робърт Сатлоф, шеф на вашингтонския Институт за близкоизточна политика и неприкрит покровител на Израел, проектът е доверчив. " За разлика от една договорка за неподвижен парцел, при която единият контрагент получава собствеността, а другият - парите, едно съглашение за мир в Близкия изток стартира и приключва с това, че

двете страни са съседи, принудени вечно да споделят един общ парцел ",

означи язвително той. Непоколебимата поддръжка на Тръмп за израелския министър председател Бенямин Нетаняху, на който се наложи да свика нови избори, които могат да съвпаднат с акцията на американския президент за преизбиране, подсигурява, че предстоят още отлагания на " договорката на века ".

Междувременно един от архитектите на тактиката на Къшнър - американския дипломат в Израел Дейвид Фридман, сподели пред " Ню Йорк таймс ", че няма неприятно в това Израел да си присвои някаква територия. " Ние не можем да изразим позиция, до момента в който не разберем какъв брой (земя), при какви условия, за какво е належащо, за какво това е положително за Израел, за какво това е положително за района, за какво то не основава повече проблеми, в сравнение с взема решение ", сподели той.

Синтаксисът на това изречение би могъл да се схване като комично несъзнателно изпускане на езика, в случай че следствията не бяха толкоз съществени. Мъртвородена? " Сделката на века " е машинация от началото до края. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР