Сделката на века, за която президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Сделката на века, за която президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Израелско-палестинското споразумение на Тръмп винаги е било измама

" Сделката на века ", за която президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не престава да се хвали, че ще реши израелско-палестинския спор, се отсрочва към този момент толкоз пъти, че генералният секретар на Организацията за избавление на Палестина (ООП) Саеб Еракат я осмя като " договорката на идващия век ". Други предсказват, че тя ще се окаже мъртвородена, написа в четвъртък английският вестник " Файненшъл таймс ".

Сделката постоянно е изглеждала като димна завеса, която да маскира погребението на (т.нар.) двудържавно решение - посредством самостоятелна палестинска страна на окупирания Западен бряг и Газа с арабски Източен Ерусалим като нейна столица, съществуваща в мир паралелно с Израел, - и да даде зелена светлина за израелското анексиране на по-голямата част от Западния бряг, разяснява изданието.

Планът, фиктивен от лаика Джаред Къшнър - шурей на Тръмп, е към момента очакван за деликатно лансиране по-късно този месец на конгрес, наименуван " Мир против разцвет ", в Бахрейн. Палестинците и техните арабски съседи би трябвало да бъдат съблазнени с милиарди долари от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, без никакво политическо решение, което да постави завършек на израелската окупация.

Палестинците обаче " не кълват " на тази стръв. Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас бойкотира всевъзможни договаряния, откакто Тръмп реши да реалокира американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, признавайки целия Свещен град, в това число окупираната му източна арабска част, за столица на Израел.

Оттогава администрацията на Тръмп прекъсна помощта за Палестинската автономност, закри представителството на ООП във Вашингтон и приключи цялото си финансиране за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA). Той призна и суверенитета на Израел над Голанските възвишения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР