Сделката, която британският премиер Борис Джонъсн успя да договори с

...
Сделката, която британският премиер Борис Джонъсн успя да договори с
Коментари Харесай

Bloomberg: Няма нищо радостно в сделката на Борис Джонсън за Брекзит

Сделката, която английският министър председател Борис Джонъсн съумя да контракти с Европейския съюз, сигурно не е най-лошият вероятен сюжет за завършек на дългата сага в преговорите за Brexit.

За жал обаче това е най-хубавото, което можем да кажем за нея, се споделя в публицистичен коментар на Bloomberg, представен от investor.bg.

Джонсън даде обещание да усъвършенства съглашението за излизане от блока, реализирано от неговата предшественичка Тереза Мей и може би ненапълно съумя. Неговата договорка замества омразния защитен механизъм за територията на цяла Англия с подобен, който да важи единствено за Северна Ирландия, оставяйки района в европейския обединен пазар; постанова митнически граници в Ирландско море, заобикаляйки и там фактическа граница с Ирландия и предлага комплицирана правна система за законодателите, която предлага опция за вероятно излизане от договорката.

Този метод взема решение или отбягва някои алтернативи, което накараха Народното събрание да отхвърли договорката на Мей три следващи пъти. И сигурно е доста по-добре от разновидността с безреден и скъпоструващ Brexit без съглашение.

Но даже и в този случай няма мотив за тържество. Отказвайки се от митническия съюз и изоставяйки уговорката на Мей за близки търговски връзки, това още повече ще отдалечи Англия от Европейски Съюз и ще докара до повече разноски и ограничавания. Според изчисленията на самодейността „ The UK in a Changing Europe “, които се основават на декларирани от държавното управление цели, английският БВП на глава от популацията може да намалее с над 6% за 10 години – единствено малко по-добре от разновидността на Brexit без договорка.

Логиката на този метод е тази, че Англия, свободна от настойчивите ограничавания на Европейски Съюз, ще може да подписва свои лични търговски покупко-продажби с целия свят. Има обаче аргументи за песимизъм. От почти 40-те покупко-продажби за свободна търговия, които Европейски Съюз е сключил, Англия до момента е съумяла да се възползва от едвам 15. И съгласно личните калкулации на държавното управление спомагателните съглашения евентуално ще прибавят още едвам към 0,7% към брутния вътрешен артикул в дълготраен проект.

По-опасното е, че договорката на Джонсън може да сложи ограничавания и върху английския съюз. Шотландия може да изиска сходно отношение като това към Северна Ирландия или даже още веднъж да потърси самостоятелност. Идеята за обединена Ирландия може да стане още по-непреодолима с отдалечаването сред Англия и Северна Ирландия. Но и доста уелсци в този момент са на мнение, че независимостта ще е за предпочитане пред това да изоставен Европейски Съюз – настроения, които биха могли да се засилят, щом Англия стане все по-малко конкурентоспособна.

На фона на наближаването на крайната дата 31 октомври английският парламент ще заседава в събота, с цел да прегледа съглашението. Шансовете са незначителни. Демократичната юнионистка партия, която поддържа привидното болшинство на Джонсън, към този момент го отхвърли. Крайните последователи на Brexit може да я намерят за незадоволителна. Според Найджъл Фараж договорката „ не е Brexit ”. Така може да се окаже, че Джонсън ще би трябвало да желае поддръжка от някогашни тори, които неотдавна изгони от партията.

Най-добрият път напред би бил депутатите да пискат съглашението – в случай че бъде признато, да бъде и утвърдено с втори референдум. Това би придало демократична легитимност на пазаренето, което в този момент наподобява доста друго от това, което в началото бе дадено. Това може да даде на гласоподавателите осведомен избор, откакто към този момент плюсовете и минусите са ясни. Това ще направи съглашението и по-устойчиво, защото на Англия и Европейски Съюз им предстоят доста месеци на изтощителни диалози за бъдещите си връзки.

Сделката на Джонсън може и да е избегнала най-лошото. Но едно от нещата, което не може да се скрие е това, че Brexit си остава ужасна концепция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР