Сделката, която българското правителството подписа с германската компания Lürssen за

...
Сделката, която българското правителството подписа с германската компания Lürssen за
Коментари Харесай

България е във война с Ковид-19. А кабинетът на Борисов харчи милиард за военни кораби.

Сделката, която българското държавното управление подписа с немската компания Lürssen за закупване на два нови военни патрулни кораба, поражда доста въпроси. Доколко е основателно тъкмо в този момент - в самия завършек на мандата и в очертаващата се все по-критична обстановка с Ковид-19, кабинетът да поема ангажимент да похарчи към 1 милиарда лева? Не беше ли по-разумно и оправдано тези средства да бъдат заделени, да вземем за пример, за опазване на здравето - за изграждане и съоръжение на лечебни заведения, за нарастване на заплатите на здравните служащи, за справяне с настъплението на пандемията?
Морално ли е да се раздават милиарди на финала?
Може да се възрази, че като страна член на НАТО България има избрани задължения, в това число би трябвало да заделя най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за отбрана; Черно море е от стратегическо значение за Пакта, а връзките сред Алианса и Русия са в най-ниската си точка от десетилетия. Със договорката за 2.2 милиарда лева за 8 самолета F-16 Block 70, подписана през лятото на 2019 от кабинета " Борисов " 3, обаче страната ни се изстреля до второто място в НАТО след Съединени американски щати по разноски за защита като % от Брутният вътрешен продукт (през 2019 Съединени американски щати заделят 3.4% от Брутният вътрешен продукт, а новата " отличничка ", най-бедната в Европейски Съюз България - 2.6%). Такива разноски за армията България не е правила през последните 16 години.
Може да се изложи и различен мотив - договорката за корабите е във " фурната " към този момент над 3 години (през 2017 имаше различен, несполучлив опит за завършването ѝ). Това, че наближава краят на мандата на държавното управление, може би е просто " случайност ". Ала проблемите с недофинансиране на браншове като опазването на здравето са систематични. В продължение на десетилетия български лекари и медицински сестри всеобщо напущат страната поради мизерното възнаграждение. И какво направиха трите кабинета на Борисов, с цел да трансформират тази отрицателна наклонност?
Самата договорка за корабите не мина без скандал. Италианската държавна компания Fincantieri, която беше другият участник в конкуренцията и загуби, твърди, че е имало " доста съществени нарушавания в провеждането на процедурата ", заради което е завела дело във Върховен административен съд. Съдът обаче отхвърли да го прегледа, тъй като става дума за решение на Министерски съвет, което касае националната сигурност " и не предстои на правосъден надзор ".
Българската компания " МТГ-Делфин ", която ще построи корабите, в началото бе любимец за договорката, а след това се отхвърли (сред клиентите на фамилната компания, с мажоритарен притежател Св. Стоянов, е " Параходство БМФ " на К. Домусчиев, само че няма доказателства за негово директно присъединяване в " Делфин " ). Въпросът, подложен от Fincantieri, обаче е обоснован: възможно ли е компания участник в процедурата след това да става подизпълнител на различен участник? От една страна е добре, че корабите ще се вършат във Варна, това дава работни места на български корабостроители (които ще работят под контрола и с know-hоw на немския изпълнител); в контракта се планува също образование на екипажите и инженерния състав. От друга страна, подозренията в законността на процедурата не могат да бъдат подминати с лека ръка в подтекста на корупционните кавги, които непрестанно разтрисат високите етажи на властта, изключително в областта на публичните поръчки - " запазена марка " на мандатите на ГЕРБ.
Ако не нелегално, то морално ли е ръководство, чиято легитимност от дълго време е изчерпана, да раздава милиарди на финала на мандата? Да, митингите против кабинета, които упорстваха за незабавна оставка и предварителни избори, позатихнаха в последно време, само че те се подкрепяха от най-малко 60% от българите. А намирисващата на корупция и далавери политическа технология на ГЕРБ стана тематика, обсъждана освен от водещи международни медии, а и в Европейския парламент (който одобри и специфична резолюция, с която изрази паника от размерите на политическата корупция в България). Поне в това отношение господин Борисов и, уви, страната ни в действителност се " прочу ".
" С непозната пита помен вършим "
За данъкоплатците равносметката от " покупко-продажбите " на Борисов не наподобява добре. Управление, намиращо се в положение на честен банкрут, се пробва да си купи благоразположението както на гласоподавателите (визирам държавния бюджет за 2021, схваща се), по този начин и на външнополитическите сътрудници: милиарди за самолетите на Lockheed Martin (наскоро бе направена поръчка за нова " порция " от 8 изтребители, а първите по договорката от 2019 ще дойдат през 2023); 3 милиарда за съветската тръба през България: нов поток, обслужващ " Газпром ", овладял саудитския " Аркад ", неуместно маскиран от Борисов като " балкански ". В задачата (не) се пита по кое време българските данъкоплатци ще си получат парите в случай, че " Газпром " е резервирал 90% от потенциала на " тръбата " (която също бе стремително приключена, както наподобява, по инструкция от Кремъл) за идващите 20 години. Планира се закупуване и на 150 бронирани машини за пехотата на стойност към 1.4 милиарда лева, само че надали кабинетът ще успее да завърши и тази договорка - въпреки че има още време.
" С непозната пита помен вършим " - сякаш това е девизът на настоящето държавно управление. Кабинетът си купува индулгенции от гласоподавателите, като заплаща със личните им пари, а във външнополитически проект (пак със средствата на същите) поставя " цялостна чинийка " и пред Вашингтон, и пред Берлин (как г-ж Меркел и ЕНП да изгубят религия в господин Борисов?), а и пред Москва. Между няколко стола, а комисионни - от всички. Chapeau!
 
Автор: Петър Чолаков,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР