Сделката е самостоятелна инвестиция на Любомир Минчев © Мария Съботинова

...
Сделката е самостоятелна инвестиция на Любомир Минчев © Мария Съботинова
Коментари Харесай

Любомир Минчев купи хърватски сателитен оператор

Сделката е независима инвестиция на Любомир Минчев

© Мария Съботинова Още по тематиката
Три компании желаят поддръжката на светофарите в София

Според сметките на Столичната община поддръжката ще коства 80 хиляди лева на месец, макар че сега коства по 40 хиляди лева
20 ное 2017
Търгът за тол-системата е обжалван от два от отхвърлените претенденти

Регионалното министерство ще желае авансово осъществяване на контракта със спечелилия Kapsch
20 окт 2017 Българският предприемач Любомир Минчев е придобил дребния хърватски снабдител на сателитна телевизия Total TV. Транзакцията е станала факт посредством записаното в Холандия сдружение V-Investment Holdings, в което Минчев е притежател, заяви SeeNews, като цитира информация от продавача United Group.

Самостоятелен план
Минчев заяви пред " Капитал ", че договорката за Total TV e негова персонална инвестиция и не касае компанията му - систематичния интегратор " Телелинк България ", в която е акционер и ръководител на борда на шефовете. Той не разкри каква е цената на транзакцията. " Няма да има връзка сред оператора и " Телелинк ", а става дума за мой ненапълно опортюнистичен план ", призна предприемачът. " Total TV не е огромен оператор и затова мога да си разреша да направя сходна договорка ", сподели още Минчев. Според него връзките му с United Group датират от много години и преди време едно от дъщерните сдружения на " Телелинк " е работило с групата.

Като част от договорката с Минчев от United Group са се съгласили да обезпечават цялостна техническа помощ на Total TV през преходния 12-месечен интервал на прекачване на собствеността, заяви хърватската преса. Според Минчев това е добре за компанията, защото до момента той в никакъв случай не е работил в сателитния бизнес.

Зелена светлина
Чрез продажбата на Total TV United Group излиза от пазара на сателитна телевизия в Хърватия и отваря пътя си към придобиването на локалната национална телевизия Nova TV, която купи през предишното лято като част от договорката за хърватските и словенските активи на Central European Media Enterprises (CME). Стойността на транзакцията беше 230 млн. евро и локалните регулатори сложиха продажбата на Total TV като изискване за одобрение на договорката със CME. Хърватското законодателство не разрешава един притежател да държи eдновременно телевизионни канали и оператори. United Group има активност в няколко балкански страни, измежду които Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. В медийната и телекомуникационна група акционери са американският фонд KKR и Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР).

Сделката също по този начин отваря и пътя към продажбата на цялата съдебномедицинска експертиза, която e притежател и на българската " БТВ медиа груп ". Най-вероятният покупател на мажоритарен дял в нея съгласно организация Reuters е китайският холдинг СEFC China Energy в консорциум с чешки вложители. Продажбата на хърватските и словенските активи е главно условие от китайците, с цел да бъде даден ход на продажбата на останалия бизнес - в България, Румъния, Словакия и Чешката република. Реорганизация
В края на предходната година беше оповестено, че бизнесът на " Телелинк " в България ще бъде проведен в четири независими компании, които ще бъдат част от ново холдингово сдружение - " Телелинк България ". " Телелинк бизнес сървисис " ще се занимава с ИТ инфраструктура, осведомителна сигурност, цифрова промяна, Big Data и други " Телелинк инфра сървисис " ще предлага услуги по създаване и опериране на информационна инфраструктурата, доставка и интеграция на системи за сигурност и интелигентни системи за наблюдаване. " Телелинк сити сървисис " ще развива и продава решения за умни градове. " Телелинк лабс " още развива развойни планове с в региона на 5G мрежи. Минчев съобщи пред " Капитал ", че задачата на реорганизацията е бизнесът на холдинга да стане по-ефективен и фокусиран. Напоследък " Телелинк " кандидатства в консорциум с други компании в търга за създаване на тол-системата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР