Сделката е препоръчана от МВФ след “кражбата на века за

...
Сделката е препоръчана от МВФ след “кражбата на века за
Коментари Харесай

Българско дружество купи банка в Молдова

Сделката е предложена от МВФ след “кражбата на века ” за 1 милиарда $


Това е трета осъществена продажба


Българското сдружение “Доверие единен холдинг ” купува втората по величина банка в Молдова – Moldindconbank. Централната банка на Молдова е одобрила продажбата на 64-процентен дял от Moldindconbank на българската компания, заяви Ройтерс.

Mold­in­dcon­bank ще бъде третата огромна молдовска банка, продадена на задграничен вложител като част от препоръчаните от Международния валутен фонд ограничения (МВФ) за по-голяма бистрота в банковата благосъстоятелност, откакто машинация за 1 милиарда $ раздруса стопанската система на Молдова.

През 2014 година към 1 милиарда $ изчезнаха от три молдовски банки, изпаднали в неплатежоспособност поради композиция от неприятни заеми и замяна на активи. Сумата е почти една осма от Брутния вътрешен артикул на Молдова, а обстановката провокира улични митинги в страната. Скандалът, станал прочут в Молдова като “кражбата на века ”, докара до заледяване на помощите от МВФ, молдовската проливам се срина до рекордно ниски равнища, а инфлацията в страната се увеличи до двуцифрени цифри.

По мотив контрактуваната договорка Централната банка на Молдова съобщи, че “смята желанието на евентуалния вложител като забележителна опция за дълготрайно развиване на Moldindconbank и за повишение на конкурентоспособността и качеството на предлаганите услуги за нейните клиенти ”. Според публикация за продажбата в The Banker дялът от 64% е оценен на 44 млн. $.

През октомври консорциум, воден от Европейската банка за възобновяване и развиване, купи 41% от най-големия заемодател в Молдова – Молдова-Агроинбанк (Moldova – Agroindbank), напомня Ройтерс.

“Доверие единен холдинг ” има вложения в редица сфери на българската стопанска система като производството на строителни материали, текстилна и шивашка индустрия, произвеждане на вино и прахуляк за пране, здравни застраховки и медицински услуги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР