[schutterstock] Какъв е броят на проектите, финансирани от ЕИБ и

...
[schutterstock] Какъв е броят на проектите, финансирани от ЕИБ и
Коментари Харесай

Финансирането от ЕИБ в България достигна 103 млн. евро през 2018 г.

[schutterstock] Какъв е броят на плановете, финансирани от Европейска инвестиционна банка и ЕИФ в България за 2018 година?

- Финансирането, предоставено от Европейската капиталова банка (ЕИБ), доближи 103 милиона евро през 2018 година През последните пет години (2014–2018) банката даде средства в размер на към 1.5 милиарда евро за финансиране на капиталови планове, значими за българското икономическо развиване. Миналата година Европейска инвестиционна банка отпусна заем в размер на 14 милиона евро на " Агрия груп холдинг " АД за финансиране на строителството на ново пристанищно оборудване наоколо до пристанище Варна за съхранението, обработката и износа на зърно, растителни масла и слънчогледово брашно в региона на Белослав. Този план способства на развиването на цялостния трансевропейски транспортен възел посредством възстановяване на потенциала и успеваемостта на съответната верига за доставки. Наред с това финансирахме " Софтуер груп " посредством венчър кредитен артикул, който е предопределен да подкрепя компании в развой на напредък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Софийската община получи два заема от Европейска инвестиционна банка през миналата година: заем от 22 милиона евро за построяването на втория стадий от софийската метролиния 3, който включва двойна линия от 3.8 км, четири метростанции и жп спирка за връзка с националната железопътна мрежа.

Общината получи и заем от 67 милиона евро за построяването и стартирането в употреба на нова комбинирана топлоелектроцентрала за своята централна отоплителна мрежа.

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) продължи да подкрепя МСП в България посредством ангажиране на общо 78 милиона евро през 2018 година посредством четири нови гаранционни интервенции и един нов фонд за рисков капитал за разпределяне на заеми и финансово финансиране в общ размер 168 милиона евро. Като цяло през 2018 година посредством интервенциите на ЕИФ в България повече от 3000 дребни и междинни предприятия получиха финансиране в подобен размер 408 милиона евро.

Кои са сферите на финансиране? Кои са по-големите финансирани планове – инфраструктурни и други – досега в България? Какви планове ще бъдат финансирани идната година?

- През актуалната година и по-късно банката ще продължи да кофинансира предпочитани вложения в публичната инфраструктура на Европейски Съюз и в България, като по този начин ще форсира усвояването на безвъзмездната помощ от Европейски Съюз. Тя има за цел да разшири своята поддръжка за локалната и районната инфраструктура в България, в частност в сферите на превоза, градската инфраструктура, екологичната отбрана, електроснабдяването, енергийната успеваемост, както и адаптирането и ограничението на климатичните промени.

С помощта на Инвестиционния проект за Европа Европейска инвестиционна банка ще продължи да предлага новаторско финансиране и гаранции за български сдружения, целящи работливост и конкурентоспособност. В частност Европейска инвестиционна банка ще отпусне директни капиталови заеми на междинни и огромни компании за вложения, свързани с модернизациите и увеличение на потенциала, научно-развойна активност и ограничения за енергийна успеваемост.

Някои от по-големите корпоративни планове, финансирани в България досега, подкрепиха разширението на потенциала и научно-развойните действия на две огромни български компании в техните съответни браншове – " Биовет " АД и " Олива " АД. Към момента корпоративното кредитиране от Европейска инвестиционна банка в България включва два огромни капиталови заема над 60 милиона евро и няколко по-малки плана в размер на 20–30 милиона евро с локални, както и с интернационалните компании.

Очакваме и разширение на консултантските услуги на Европейска инвестиционна банка за България посредством Европейския център за капиталово консултиране, който включва подкрепяне на градските вложения, ориентиран към градовете и градските управляващи, разрастващи своята градска тактика, капиталови планове и стратегии.

Как банката подкрепя МСП? Какви са прогнозите за финансиране на действителния бизнес в България за 2019 година?

- Европейска инвестиционна банка и ЕИФ дават поддръжка на МСП, като Европейска инвестиционна банка предлага специфични линии за финансиране на банкови медиатори, а ЕИФ – индивидуализирани гаранции, артикули за разделение на риска и финансови принадлежности.

По-рано през годината Европейска инвестиционна банка подписа многоцелеви банков посреднически заем за 20 милиона евро с " Райфайзен лизинг ", ориентиран към планове с стеснен размер, развивани от МСП. Междувременно ЕИФ работи върху структуриране на финансова стратегия " ИнвестБГ ", която ще употребява потоците от JEREMIE и лични средства на ЕИФ, с цел да ангажира 100 милиона евро във венчър капитал и частни финансови фондове, инвестиращи в България, и директни финансови коинвестиции в локални сдружения. Наред с това, употребявайки потоците от стратегия JEREMIE, ЕИФ започва тази година пилотен фонд за документални финансови гаранции, който ще подсигурява почти 200 милиона евро в краткосрочно кредитно портфолио, ориентирано към интернационализацията на дребния бизнес. Първите интервенции по документалните финансови гаранции и финансовата стратегия " ИнвестБГ " към този момент са утвърдени и се чака да бъдат пуснати до края на годината.

Какви са преимуществата на финансирането от Европейска инвестиционна банка в съпоставяне със общоприетите заеми от комерсиалните банки?

- Основното преимущество на кредитирането от Европейска инвестиционна банка е матуритетът на кредитирането, който нормално е по-дълъг от наличния на пазара, и нашите атрактивни лихвени проценти, които можем да предложим с оглед нашия фаворизиран достъп до интернационалните финансови пазари като заемател с рейтинг ААА. Наред с това като банка – помощник на Европейски Съюз, ние не работим на стопанска база и заради това предоставяме своите атрактивни условия за финансиране на нашите кредитополучатели. Това прави лихвените проценти налични и подобаващи за потребностите на кредитополучателите ни.

Наред с това одобряването на план от банката дава " знак за качество ", който е сигнал за другите кредитодатели, че съответните вложения са механически, стопански и финансово осъществими и че дават отговор на строги екологични, обществени стандарти и правила за интегритет. Поради това банката може да взе участие в групово финансиране с други финансови институции, което също се предизвиква от нормалната ни процедура за ограничение на финансирането от Европейска инвестиционна банка до 50% от плановите разноски. Ето за какво ние приветстваме конфинансирането с национални и интернационалните финансови институции.

Как оценявате бизнес средата в България?

- За да може стопанската система да процъфтява, бизнес средата би трябвало да бъде подобаваща за вложения, транспарантна, предсказуема и постоянна. По предписание усилването на обществената администрация и нейния институционален потенциал, поощряване на държавните предприятия към резултатно насочена активност, възстановяване на правосъдната система, приемане и съблюдаване на транспарантни тръжни процедури, понижаване на бюрократичните пречки, битката с корупцията и сивата стопанска система са сфери, в които държавното управление може да се намеси, с цел да усъвършенства бизнес средата. Това от своя страна ще притегли повече директни задгранични вложения, нужни за растежа на стопанската система на устойчива база.

В България считаме неналичието на опитна работна ръка за значима спънка за резистентен дълготраен напредък. Опасенията, свързани с емиграцията на квалифицирани българи, мъчно могат да бъдат адресирани с еднократна мярка в кратковременен проект, защото разликата в заплащането в България и Западна Европа е забележителна, изключително за по-висококвалифицираните служащи. За да се понижи тази разлика, българските компании би трябвало да станат по-продуктивни (да прибавят повече стойност на работник), което се реализира най-вече посредством увеличение на новаторските действия и възстановяване на ръководството и организацията на индустриалните процеси.

Какъв ще бъде резултатът върху опциите за финансиране на банката с оглед Брекзит? Как това ще се отрази върху България?

- Брекзит не се чака да повлияе върху кредитната активност на банката в България, като се има поради, че Европейска инвестиционна банка е подсигурила заместването на присъединяване на Англия в нейния капитал от останалите страни членки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР