Считано от днес, петък, 13 януари 2023 г., стачкуващите служители

...
Считано от днес, петък, 13 януари 2023 г., стачкуващите служители
Коментари Харесай

Служителите във външното министерство спряха да стачкуват

Считано от през днешния ден, петък, 13 януари 2023 година, стачкуващите чиновници в системата на Министерството на външните работи на Република България прекратиха едностранно стачката във ведомството, предават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Основна причина за едностранното преустановяване на почналата през октомври 2022 година алегорична стачка, прераснала в ефикасна стачка при започване на декември 2022 година, е невъзможността стачкуващите чиновници да убедят личното си управление, че е належащо да работи взаимно със своите чиновници за намиране на решения по проблемите в Министерство на външните работи, трупани с десетилетия. Министърът на външните работи не пожела да се ангажира градивно в договарянията за сключване на съглашение за преустановяване на стачката.

Допълнителен проблем по време на стачката бе неналичието на подпомагане от страна на отрасловите звена в Министерство на външните работи. Нещо повече, вместо взаимно търсене на решения и интензивно предложение на съответни ограничения и стъпки за разрешаване на зародилия групов трудов спор, виновните за правните аспекти, човешките запаси и финансите в Министерство на външните работи, сътвориха спомагателни разделения сред чиновниците.

Постигнатият непълен триумф на стачката с нарастване на заплатите в централно ръководство на Министерство на външните работи сред 9% и 60%, за изненада на чиновниците, бе реализиран в границите на личния бюджет на ведомството и не бе координиран по никакъв метод със стачкуващите чиновници. Това нарастване не визира чиновниците на Министерство на външните работи зад граница, с което се задълбочава разделянето и неравното отнасяне. Увеличението не визира и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с условие за най-малко два непознати езика и магистър, Министерство на външните работи продължава да предлага за постъпване на работа заплата от към 1000 лева С това чакаме кадровата рецесия в допълнение да се утежни.

Командировъчните средства не бяха обновени, не бяха направени и стимулирани оферти и планове това да се случи в бъдеще. За наше най-голямо страдание, казусът с намаляването на главната работна заплата при тръгване на работа в задграничните представителства на Република България също бе в допълнение изчерпателен и се чака при идното тръгване на част от чиновниците през лятото на тази година заплатите им да бъдат понижени с към 40%. При тази обстановка, даденото към м. декември 2022 година ще бъде още веднъж отнето от чиновниците. Това е напълно неприемлива процедура, която има непосредствено отражение върху осигурителния статут на чиновниците и върху техните пенсии, които са обидно ниски и недостойни за хора, работили за българския народен интерес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР