Считано от 1 октомври 2020 г. България се присъединява към

...
Считано от 1 октомври 2020 г. България се присъединява към
Коментари Харесай

България става част от Единния надзорен механизъм на банковия съюз от 1 октомври

Считано от 1 октомври 2020 година България се причислява към Единния механизъм за преструктуриране, което слага началото на тясното съдействие сред Българската национална банка и Европейската централна банка, разгласи Българска народна банка. 

Единният механизъм за преструктуриране се състои от Единен съвет за преструуктуриране и от общ фонд за преструктуриране, финансиран от банковия бранш.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме функционалността на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла на Регламентa на Европейския парламент и на Съвета за установяването на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои капиталови медиатори. Това съдействие се реализира в границите на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране. ЕСП ще следи също по този начин процеса по обмисляне на преструктурирането на по-малките банки, по този начин наречените по-малко значими институции.

Като народен орган за преструктуриране на страна членка, участваща в Банковия съюз, Българската национална банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с идентични права и отговорности като всички останали членове, в това число право на глас.

С решение на Управителния съвет на Българска народна банка подуправителят, управляващ ръководство „ Емисионно “, Калин Христов е избран за представител на Българската национална банка в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на Единния съвет за преструктуриране.

Целта на Единния механизъм за преструктуриране е да обезпечи проведено преструктуриране на неплатежоспособните банки, като разноските за данъкоплатците и действителната стопанска система бъдат свалени до най-малко.

България става част и от Единният контролен механизъм, който е един от главните стълбове на банковия съюз. Той съставлява система на Европейски Съюз за насилствения контрол на кредитните институции в еврозоната и в неучастващите в Еврозоната страни – членки на Европейски Съюз, избрали да се причислят към механизма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР