Считам, че заложените цели са изпълнени изцяло, дори надграждах своите

...
Считам, че заложените цели са изпълнени изцяло, дори надграждах своите
Коментари Харесай

Сарафов: Делата, които се нуждаят от висока компетентност, да бъдат разследвани от НСлС

Считам, че заложените цели са изпълнени напълно, даже надграждах своите цели, като си поставях нови в хода на тези 5 години в границите на първия мандат. Считам мандата за сполучлив, само че не толкоз за мен, а за сътрудниците, с които службата израсна.

Това сподели на чуване във Висшия правосъден съвет (ВСС) позволеният претендент Борислав Сарафов в процедурата за избор на шеф на Националната следствена работа и концепцията му за работа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Борислав Сарафов съобщи, че номинация за втори мандат като шеф на Национална следствена служба е висока чест за него, само че добави, че това е не толкоз самопризнание за него, колкото е самопризнание за триумфите и работата на сътрудниците, с които е работил през последните 5 години.

По думите му преди битуваше мнението, че Национална следствена служба е в будна кома, а към сегашния миг тя се смята за една елитна конструкция. Сарафов добави, че това е единствената конструкция с национална подготвеност след закриването на профилираната прокуратура.

Той уточни, че през миналата година сътрудниците му от Национална следствена служба са разследвали общо 560 производства, както и че са реализирани доста съществени триумфи, по тази причина и не мисли, че е належащо ново преформатиране, тъй като шестте отдела в Национална следствена служба са изцяло задоволителни. Следователи от Национална следствена служба вземат участие в разнообразни работни групи, като да вземем за пример Националната комисия за битка с трафика на хора и Постоянната комисия, която реализира унищожаването на наркотични субстанции.

„ Има някои отдели, които нямат аналог в цялата останала система на прокуратурата, следствието и съда “, счита Сарафов и добави, че изключително значима е работата на отдел „ Криминалистика “.

Национална следствена служба разполага с 14 мобилни центъра за следствие, разпределени на територията на цялата страна, сподели още той и добави, че единствено през миналата година специалисти от отдела са изготвили изводи по близо 2000 експертизи, а следователите работят по към 9 хиляди каузи годишно.

Борислав Сарафов желае смяна в закона и каузи, които се нуждаят от висока подготвеност, да бъдат разследвани от Национална следствена служба, като това следва да бъде и част от правосъдната промяна.

Той уточни, че Национална следствена служба има извънредно добра връзка по линия на интернационалното сътрудническо – с турската прокуратура, със Съединени американски щати, с Швейцария и други.

Ако получи втория мандат за шеф на Национална следствена служба, Сарафов заяви, че би се концентрирал върху контролно-ревизионната активност, специализация на следователите, в това число образования по съответни тематики, тъй като е належащо познаване на редица закони и прочие, осъвременяване на методиките на следствие, повишение на квалификацията на проверяващите служители на реда с обучителна стратегия, направена от следователи, правосъдна промяна – тази тематика е всеобхватна, движимости лица и партньорство с Неправителствени организации, тъй като има райони, които разполагат единствено с едно експерт, което е правосъден доктор и може да изготвя съдебно-медицински експертизи, подучване и санкции, поддържане на интензивно и модерно равнище на експертното и техническото съоръжение, медийната политика и връзката с обществото.

Сарафов е безапелационен, че всички български магистрати би трябвало да съблюдават морала, закона и етичните правила. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР