Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните

...
Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните
Коментари Харесай

Иво Христов: ЕК ще доведе до криза пчеларския бранш

" Считам, че тактиката на Европейска комисия е порочна и ощетява локалните пчелари. Вместо тласъци за бранша, посредством съглашения за безмитен импорт от трети страни тя ще ускори пазарния напън и в средносрочен проект ще докара до рецесия в сектора и намаление на качеството на продукта. Пчеларството е освен произвеждане, само че и основен детайл за съхранението на естественото равновесие и би трябвало да бъде предпазено от безпощадната логичност на пазара. " Това е част от коментара на евродепутата Иво Христов след съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Екологичен потенциал. На нея бе разисквано съглашението за свободна търговия сред Европейския съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай).

Пчеларите в Европейски Съюз са сложени пред редица компликации, произлизащи от смяна в климата, резултата от монокултурното земеделие, потреблението на разнообразни препарати и други За огромна част от пчеларите в България пчеларството е дребен, само че доста значим спомагателен занаят.

По последна информация в Европейския съюз за предходната година са създадени 230 000 тона мед. Търговският блок Меркосур създава близо 140 000 тона. От това количество, близо една трета ​- 45 000 т. - ще може да се пласира безмитно в Европа, в случай че съглашението влезе в действие. Стойността на меда от Меркосур обаче и в този момент е по-ниска от себестойността на меда, създаван в Европа.

По време на съвещанието Иво Христов попита: " Би ли пояснил представителят на Европейска комисия какъв инструмент за отбрана на европейските пчелари планува Комисията при положение на мощен напън от страна на Меркосур? ".

В отговора си Джон Кларк, шеф на отдел „ Международни връзки “ към Групово дело „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейска комисия, уточни, че защото медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, чака се с приемането на съглашението до 5-10 години южноамериканският мед да измести китайския в Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР