Считам, че от вчера можем да говорим за пълна диверсификация

...
Считам, че от вчера можем да говорим за пълна диверсификация
Коментари Харесай

Шефът на Булгартрансгаз: Готови сме да осигурим газовите доставки за години напред

Считам, че от през вчерашния ден можем да приказваме за цялостна диверсификация на България освен във връзка с източниците на природен газ, само че и във връзка с маршрутите. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов във връзка подписаното съглашение с Турция за достъп до газопреносната мрежа на страната.

Споразумението сред българския снабдител на газ " Булгаргаз " и турския " Боташ " е в действие от 1 януари, като първите количества се чакат още този месец. Големият потенциал, запазен на терминалите обаче, е от началото на 2024 година Споразумението дава опция да бъдат разтоварени до 14 стандартни карго кораба или милиард и половина куб. метра газ.

Газопреносната система на " Булгартрансгаз " е подготвена да обезпечи доставките на газ освен през 2023 година само че и за години напред, съобщи шефът на компанията.

" Булгартрансгаз " е акционер и работи интензивно няколко години в реализацията на терминала в Александруполис, където България има запазен потенциал от 1 милиарда куб. м газ. Имаме дълготраен контракт с Азербайджан, който дава още 1 милиард и това, което е реализирано през вчерашния ден - милирад и половина - дава сигурност, че България може стопански да се развива с източници, разнообразни от съветския природен газ ".

Тепърва следват да бъдат контрактувани цените на синьото гориво за дълготраен интервал, сподели още Владимир Малинов.

Меморандумът за запазване на потенциал в Чирен от Гърция е в осъществяване на правилник на Европейски Съюз, посочи шефът на " Булгартрансгаз ".

" Този меморандум просто открива в действителност връзки, които ние към този момент имаме, защото и сега много гръцки компании са ползватели на услугата в Чирен и демонстрират дълготраен интерес за запазване на потенциал и отсега нататък ".

Към днешна дата газохранилището в Чирен е цялостно на 82%, защото потреблението не е било огромно поради топлото време. Разширяването на Чирен е и единственият газов план, подсилен от Европейската комисия за разпределяне на безплатни средства, съобщи Владимир Малинов.

В последните дни на 2022 година излязохме с решение за установяване на изпълнителите. Целта ни е в границите на м. януари да сключим договорите за осъществяване на съответните строителни работи и доставки на съоръжение.

Одобрените реализатори са консорциуми от компании с опит -както от България и Европа. Има и подизпълнители от Съединени американски щати, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР