Сборната изложба Рицари на четката“ може да се види до

...
Сборната изложба Рицари на четката“ може да се види до
Коментари Харесай

Рицарите на четката превзеха къща Стамболян

Сборната галерия „ Рицари на четката “ може да се види до 20 декември в къща Верен Стамболян в Стария град. На експозицията, озаглавена „ Картина от мнозина “, са показани платна на художниците, отличени с премията през последните пет години.

Голямата премия тази година завоюва Христина Ангелова от София, която наред с наградата " Рицар на четката ", получава и екскурзия до люлката на ренесанса Флоренция. В детското издание на състезанието Рицар на публиката стана Ева Димитрова от София.

Сред удостоените с премията тази година е пловдивският художник проф. Мъгърдич Касапян от АМТИИ. Другите Рицари на Четката 2018 са: Драги Хаджиниколов (Македония), Антонина Колобнева (Молдова), Иева Царука (Латвия), Айнур Каплан (Турция) Латинка Минкова от Сливен, Ели Димитрова от София и скулпторът Иван Томанов.

Идеята се ражда през 2011г. в арт център „ Орхидея ” в Карлово. В началото дребна изложба, изпълнена с интензивно художествено наличие. В следствие модерно и съвременно културно средище, известно в страната и чужбина с многочислените си събития. Екипът на арт-центъра - Кунка Бакалова и Момчил Николов стартира интернационален план под наименование „ Картина от мнозина ”. Концепцията е за обща картина в градация, за да приобщи оптимален брой модерни художници по най-достъпен и прочувствен метод. За ценителите на изкуството резултатът се оказа любопитна мозайка от всевъзможни сюжети, стилове и техники.

Наградата е стилна бронзова статуетка, направена от скулптора Момчил Николов. Връчва се на тържествена гала в наличието на изявени културни дейци, публични лица, медии, участници и техни поддръжници. През оследните два сезона плана " Картина от мнозина " има и детска версия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР