Сбогуването с някой или нещо, което обичаш, е неминуема част

...
Сбогуването с някой или нещо, което обичаш, е неминуема част
Коментари Харесай

Последният евромач на Армията

Сбогуването с някой или нещо, което обичаш, е неизбежна част от човешкия живот. И постоянно то идва със смесени усеща, тъй като в последна сметка се случва за положително. Такива бяха събитията и нощес в Борисовата градина. Защото мисълта, че това най-вероятно ще е последният европейски мач на стадион " Българска войска " в сегашния му тип, създаваше у хилядите фенове две страсти - фантазията за ярко бъдеще и сантиментите по славното минало.

" Старата Армия " посреща публични интернационалните дуели към този момент близо шест десетилетия. Няколко генерации са израснали с магическия дух на континенталните срещи на втория по величина стадион в Борисовата градина. Разбира се, голямата част от най-значимите конфликти в клубната история са се провели на " Васил Левски ", само че тези на " Българска войска " също пазят своя несравним сексапил и са основали купища незабравими мемоари за алена България.

За първи път домът на 31-кратните първенци приема успеха с 2:0 над ирландския Лимерик на 13 октомври 1965 година в 1/16-финал за Купата на носителите на национални купи. Дебютният европейски гол на " Армията " е дело на именития 11-кратен първенец на България с ЦСКА Иван Колев-Ването.

В идващите години пейките в дома на ЦСКА и хилядите почитатели върху тях стават очевидци на десетки червени интернационалните триумфи, в това число и най-изразителния в клубната история - 9:0 над финландския Хака Валкеакоски на 16 септември 1970 година

Европейската еуфория е изразена най-ярко в мачовете с Рома (0:1 през 1983 г.), Монако (2:1 през 1984 г.), Рода (2:1 през 1989 г.), когато на трибуните на " Армията " се събират над 30 000 фенове. А кулминационната точка идва на 6 ноември 1991 година, когато освен върху пейките, само че и върху оградите, пилоните за осветяване, дърветата към стадиона се стичат над 35 000, с цел да гледат срещата за Купата на УЕФА с извънредно мощния немски Хамбургер (1:4).

Заради слагането на седалки " Армията " губи част от потенциала си в края на лятото на 1998 година, с цел да посрещне швейцарския Сервет, само че това не й пречи още веднъж да събере близо 25 000 фенове на мачовете с Атлетико Мадрид, Нюкасъл, Блекбърн, Байер Леверкузен и още веднъж Хамбургер.

Вчера против румънския Сепси позволеният от УЕФА потенциал също бе напълнен. Над 10 000 червени последователи по едно и също време със свити сърца, само че и религия в бъдещето се надяваха да са изгледали последния европейски мач на " Българска войска " в сегашния му тип. Преди плануваната за началото на идната година огромна реорганизация.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР