Сбогуваме се с големия български писател Антон Дончев. Поклонението започна

...
Сбогуваме се с големия български писател Антон Дончев. Поклонението започна
Коментари Харесай

Прощаваме се с писателя Антон Дончев

Сбогуваме се с огромния български публицист Антон Дончев. Поклонението стартира в 10.00 часа в Българската академия на науките, а от 13.30 часа - в църквата „ Света София “.

Близки на писателя, създатели, общественици и хора, уважаващи думите, които писателят ни завеща, се поклониха пред гения, който си отиде, само че остава.

" Всяка седмица се събирахме и то от доста години насам. Всяка Божа седмица! Какво да ви кажа? Като преподавател ми беше...съжалявам ", съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов.

" Един извънреден популярен създател! Един ослепителен, доста зает държавник! Тъжеше за това, че родолюбивото у нас, сякаш затихва и той беше един същински български патриот. Будител - това е основната дума, която може би най-добре го характеризира ", сподели Георги Първанов, президент на България (2002-2012).

„ Това е загуба за цялостен един народ, горещо обичащ един от най-ярките майстори на българското слово, талантлив повествовател на велики събития от българската история и мой обичан създател “, написа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в съболезнователен адрес.

" Мисля, че ще ни липсва неговата религия в положителното, хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи, освен във " Време разделно ", само че и за цар Самуил и за хан Аспарух са опора на духовността и на корените на българите, на българската нация. Дай Боже всекиму да има такова завещание, каквото оставя Антон Дончев ", посочи Сергей Станишев.

Антон Дончев ни напусна на 20 октомври на 92 години. Романът му " Време разделно " остава емблематичен за творчеството му и е една от най-издаваните и четени книги у нас.

Снимки: БГНЕС
























Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР