Сближаването между Вашингтон и Пхенян забуксува: след историческата среща в

...
Сближаването между Вашингтон и Пхенян забуксува: след историческата среща в
Коментари Харесай

Патова ситуация в играта на покер с Ким

Сближаването сред Вашингтон и Пхенян забуксува: след историческата среща в Сингапур не се случи доста. Сега всичко зависи от мощната воля на главните участници в тази игра, в това число на Пекин и Сеул, написа Мартин Фриц в разбор за Deutsche Welle.
Беше ясно, че светът ще следи доста деликатно по какъв начин севернокорейското управление ще означи 70-годишнината от основаването на страната. И първите сигнали са обнадеждаващи: този път на военния церемониал в Пхенян не видяхме балистични ракети. Очевидно Ким Чен Ун е решил, че не би трябвало повече да предизвика Съединени американски щати, а вместо това просто да отпразнува другите триумфи, като да вземем за пример огромното строителство в страната.
Празненствата във връзка 70-годишнината идват в тежък миг за севернокорейския водач. Ким Чен Ун желае да увеличи стопанския растеж, само че глобите спъват стопанската система. По-добрите връзки със Съединени американски щати би трябвало да оказват помощ за разхлабването на глобите. Но и три месеца след историческата среща в Сингапур сред него и американския президент Доналд Тръмп двамата не могат да се спогодят за идната стъпка на доближаване.

В сряда Ким Чен Ун изрази пред специфичния южнокорейски делегат разочарованието си от застоя в договарянията. Северна Корея към този момент предприе " първите нужни стъпки за денуклеаризиране " на Корейския полуостров, е подчертал Ким, визирайки закриването на нуклеарния изпитателен полигон и разрушаването на една ракетна база. Севернокорейският водач е настоял също Съединени американски щати да оценят уместно демонстрираната от Пхенян благосклонност - знак, че Ким се надява на нормализиране на връзките със Съединени американски щати.
В Сингапур двете страни фактически се споразумяха за възстановяване на връзките. Доналд Тръмп даже бил заречен, че в скоро време ще подпише декларация за формалното преустановяване на Корейската война.
Американският президент действително обаче не предприе нови стъпки, а се задоволи единствено с това краткотрайно да замрази взаимните военни маневри с Южна Корея. След това тайните служби осведомиха, че Северна Корея е траяла да създава нуклеарен материал и да строи ракети. В началото на август американското държавно управление наложи нови наказания против двама високопоставени севернокорейски функционери, а президентът Тръмп анулира визитата на външния си министър Майк Помпео в Пхенян. Беше обявено за изпратено обръщение до Вашингтон от шефа на севернокорейските секрети служби, който е изразил упованието, че Помпео " ще предложи нещо " при визитата си в Северна Корея. А Съединени американски щати наподобява чакат първо Северна Корея да направи нови и съответни стъпки в нуклеарното разоръжаване.

Възможно е в околните седмици да станем очевидци на оживление, което да докара и до излаз от сегашната патова обстановка. Китай и Южна Корея ускоряват натиска си върху Ким Чен Ун. Един образец: китайският президент Си Цзинпин отклони поканата на севернокорейското управление да участва на юбилейното празненство за 70-годишнината. Вместо него в Пхенян дойде ръководителят на китайския парламент. Анализаторите правят оценка това като сигнал от Пекин, че Северна Корея не трябва да храни вяра за разхлабване на икономическите наказания. Освен това Китай желае да избегне усещането за прекомерна непосредственост със Северна Корея - поради комерсиалните си разногласия със Съединени американски щати. Доналд Тръмп упрекна Китай, че скрито смекчава глобите против Пхенян и ги употребява като средство за напън в комерсиалните договаряния със Съединени американски щати. Китай отхвърли това обвиняване, само че не желае и да налива още масло в огъня. От 13 години насам нито един китайски държавен началник не е посещавал Северна Корея. И китайският президент Си Цзинпин ще изиграе този коз единствено в случай че има някаква полза.
Южнокорейският президент Мун Дже-ин пък разчита на доближаване сред Пхенян и Вашингтон - единствено по този начин могат да се осъществят амбициозните му проекти за взаимни планове сред двете Кореи. Така да вземем за пример плануваното създаване на нови железопътни линии е допустимо единствено в случай че Организация на обединените нации анулира стопански наказания против Северна Корея. Затова на третата среща посред им от 18 до 20 септември в Пхенян Мун Дже-ин евентуално ще изиска от севернокорейския водач още по-конкретни стъпки за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Севернокорейският водач към този момент предприе първата дребна стъпка за възстановяване на връзките със Съединени американски щати. В сряда той съобщи, че желае да реализира нуклеарното разоръжаване още " през първия мандат на президента Тръмп ". За първи път Ким Чен Ун посочва съответен период за това. Доналд Тръмп също изрази своя оптимизъм. " Заедно ще се оправим ", написа той в Twitter.
Проблемът се състои в това, че американският президент е заобиколен от хардлайнери във връзка с Северна Корея, отпред със съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. А дипломатите и функционерите към Ким също са от остарялата школа и нямат никакво доверие на Америка. Даже това, че двамата водачи се срещнаха и разговаряха персонално в Сингапур, не съумя да постави завършек на взаимното съмнение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР