Сближаването между страните от Западните Балкани е един от приоритетите

...
Сближаването между страните от Западните Балкани е един от приоритетите
Коментари Харесай

Колко свалиха цените на разговорите със Западните Балкани българските оператори?

Сближаването сред страните от Западните Балкани е един от целите на европейското председателство и част от него е наличния роуминг сред страните от района.

В тази посока се работи още от предходната година обаче, като тогава Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и България се договориха за подписването на съглашения за понижаване на цените на тези услуги.

Преди 2 седмици еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел съобщи, че по-осезаеми промени за потребителите ще има още през лятото.

По нейните думи обаче поевтиняване се възнамерява на мобилния интернет, само че не и на диалозите. Целта е до 2020 година цените да паднат до 20 евро цента за мегабайт от досегашните към и над 20 лв. за мегабайт.

Към момента към момента липсва граница, която да дефинира оптималните цени за роуминга в Западните Балкани. Операторите у нас обаче през последните дни показаха нови артикули и пакети, чиито цени са много по-изгодни от сегашните, които доближиха към 7 лв. на минута за диалог.

Новите пакети за по-изгодни диалози в Западните Балкани

И трите оператора в България пуснаха свои артикули за преференциален мобилен интернет със страните от района. От A1 и Vivacom оферират такива с включени минути, SMS и мобилен интернет, до момента в който Telenor предлага единствено пакет с интернет.

За да употребяват преференциалните цени на първите два обаче потребителите би трябвало да изберат партньорските компании на българските телекоми в съответната страна.
Препоръчани оператори А1 Сърбия Vip Mobile Македония One.vip Виваком Албания Vodafone Босна и Херцеговина Mobis Косово Monaco Telecom / VALA Македония T-Mobile Сърбия Telenor Черна гора Telenor
А1 дава на клиентите си 100 минути за диалози, 100 SMS-и и 200 MB интернет на цена от 1,99 лв. дневно. В случай, че няма ползване, въпросната такса няма да се начислява. Тази цена ще важи за Сърбия и Македония, където А1 работи надлежно с операторите Vip mobile One.Vip.

Vivacom предлага пакет, който важи за всички страни от Западните Балкани. Той включва по 100 диалози, SMS-и и мегабайти мобилен интернет с такса от 4 лв. дневно. При този артикул входящите позвънявания в роуминг обаче се таксуват по цена на минута според от дадената страна.

Telenor от своя страна дава опция на клиентите си да употребяват по-изгоден мобилен интернет в страните от района. Възможностите са за 100 мегабайта за 2,99 лв. за един ден или 700 мегабайта за 18,99 лв. за седмица.
Пакети Изх. минути SMS Мобилен интернет Цена А1 A1 Europe&Balkan 100 100 200 MB 1,99 лева./ден Теленор Roam&Surf Europe - - 700 MB 18,99 лева./7 дни Roam&Surf Europe - - 100 MB 2,99 лева./ден Виваком Roaming West Balkans 100 100 100 MB 4 лева./ден
Извън пакетите цените за диалози в тези страни за обособените оператори остават както следва:
Цени диалози Изх. позвъняване Вход. позвъняване Теленор 3,49 лева 1,59 лева Виваком Препоръчан оператор 2,29 лева 0,99 лева Други оператори 4,99 лева 1,59 лева.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР