Сближаването между новите и старите страни членки на ЕС губи

...
Сближаването между новите и старите страни членки на ЕС губи
Коментари Харесай

Корупцията влече България към дъното в "Индекса на настигането"

Сближаването сред новите и старите страни членки на Европейски Съюз губи скорост и като че ли е оставено да се движи по инерция. Този развой е бил най-динамичен през интервала 2011– 2014 година, след което настава закъснение и даже превръщане на посоката в развиването на някои от новите страни-членки.

Това демонстрира новото изследване " Индекса на настигането ". Анализът, озаглавен " Да караш на изпарения ", обхваща данни за 2019 година Индексът на настигането, който Институт Отворено общество – София, създава от 2011 година насам, записва процесите на сближаване и раздалечаване в Европа като обгръща 35 страни - членки на Европейски Съюз, страни кандидатки и евентуални претенденти за участие в Европейски Съюз. За задачата се следят  47 индикатора в четири категории „ Икономика “, „ Качество на живот “, „ Демокрация “ и „ Управление “.

 

В " Индекс 2019 " петте най-добре показали се страни по повсеместен резултат са Дания, Швеция, Люксембург,  Холандия и Финландия, а в дъното на класацията са Босна и Херцеговина, Турция, Северна Македония, Албания и Сърбия. Резултатите ясно демонстрират огромната разлика сред отличниците от Северна и Западна Европа и изоставащите страни в югоизточната част на континента.

В групата на догонващите се отличават три страни, които бързо топят разликите - Естония, Чехия и Словения. В Индекса на настигането те заемат надлежно 13-о, 14-о и 15-о място. 

България е на 29-о място  в цялостната ранглиста. Страната се показва най-добре в категориите „ Икономика “, където е 28-а.  Най-лошо е представянето на България в категорията „ Качество на живот “ - 30-о място, и в „ Демокрация “ - 29-о място. 

Като цяло " Индекс 2019 " обрисува ясна географска картина - най-изоставащите страни са съсредоточени на Балканите или към тях  и главното разделяне в Европа не е по оста Север-Юг или Изток-Запад, а е сред Балканите и всички останали.

Между самите нови членки на Европейски Съюз се следят големи разлики, изключително във връзка с общественото неравноправие. При знака за неравноправие, прочут като " коефициент на Джини ", Словакия е №1, Словения е втора, а Чехия е на 3 място - с други думи, това са страните с минимум неравноправие измежду всичките 35 европейски страни, обхванати от изследването. Тук България е на предпоследното 34-то място. 

КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ

Най-високо е класирането България по показателя „ Държавен дълг “, като е на трета позиция измежду 35 страни, с третото най-ниско равнище на държавен дълг по отношение на брутния вътрешен артикул след Естония и Люксембург. По " Кредитен рейтинг “ България е на 22-а. В знака „ Електронно присъединяване “, който е част от категорията „ Демокрация “, България заема 16-о място. .В „ Изследвания и развиване страната ви е 24-та (въз основа на два под-индикатора –  високотехнологичен експорт и брой патенти на глава от населението). България има положително показване и в знака „ Вътрешен спор и престъпност “, който е част от категорията „ Управление “, като заема 20-о място (изследваните индикатори са „ показател за мир “ и статистика за убийства на глава от населението).

 

Без никаква изненада България е измежду последните в класацията по знака „ Корупция “, к ойто е част от категориятя Управление “ - заема 30-о място (за премерване са използвани индикатори от проучванията на " Прозрачност без граници " и на Световната банка.) В знака „ Върховенство на правото “, също част от категорията „ Управление “, страната ни е също на 30 място с 25 точки. В знака „ Здраве “, който е част от категорията „ Качество на живот “, България заема 33-о място (на базата на данни за продължителност на живота, дълготрайност на живот в положително здраве, качество на опазването на здравето и детска смъртност. България е на дъното (31-а позиция) по индикатора „ Медийна независимост “, част от категорията „ Демокрация “ (използвани са показателите за медийна независимост на Freedom House и „ Репортери без граници “).

В категорията „ Икономика “ България е в една група с редица страни, измежду които Кипър, Испания, Унгария, Румъния и Хърватия. В „ Демокрация “ България е дружно с Румъния, Хърватия и Унгария. В „ Управление “ България е в компанията на Гърция и Румъния. Представянето на България е най-лошо в категория „ Качество на живот “ - страната ни е в най-зле представящата се група заедно с Румъния и кандидатките за участие Черна гора, Турция и Сърбия.



ИЗВОДИ
За поредна година изследването разкрива, че доближаването не е наложително еднопосочен развой, и записва случаи на раздалечаване. това е изключително очевидно в категориите „ Демокрация “ и „ Управление “. В „ Демокрация “ Унгария пропада с 6 места по отношение на 2011 година до 28-а позиция. Полша също губи 6 позиции по отношение на 2011 година и се озовава на 24-а място през 2019 година В съпоставяне с 2011 година и двете страни губят по 2 позиции в категорията „ Управление “.Като цяло новите страни-членки са още надалеч от авангарда на ЕС. Прави усещане, че настигането е по-осезаемо в категорията „ Икономика “, а разликите се топят по-трудно в групите индикатори „ Качество на живот “, „ Демокрация “ и „ Управление “. Това подсказва, че икономическото наваксване е постижимо, само че мъчно се трансформира в триумф при други по-сложни системи.Сравнението с 2011 година демонстрира, че като цяло новите страни членки на Европейски Съюз са съумели да се „ дипломират “ и да се трансферират в по-добре представящи се клъстери, като догонват редица остарели страни-членки и оставят последните места за страните -  кандидатки за Европейски Съюз в Югоизточна Европа. Този позитивен развой обгръща и България и Румъния. Ако през 2011 година по повсеместен резултат в Индекса на настигането България и Румъния са попадали в един клъстер със страни отвън Европейски Съюз като Сърбия и Северна Македония,  през 2019-а те към този момент са в по-горна група в компанията единствено на страничленки, измежду които  Гърция, Унгария и Хърватия. 
 

Данните, използвани в Индекс 2019, обхващат интервала преди започването на пандемията Ковид-19, т.е. въздействието на провокираната от ковид здравна, икономическа и обществена рецесия ще бъде регистрирано в идващото изследване за настигането следващата година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР