Сблъсках се с този парадокс още първите си дни, след

...
Сблъсках се с този парадокс още първите си дни, след
Коментари Харесай

Мая Манолова изригна: Страх ги е от мен! Аз ще

" Сблъсках се с този абсурд още първите си дни, откакто встъпих в служба като омбудсман. Тогава - поради на многочислените тъжби от жители при започване на отоплителния сезон - 2015-2016-а се сблъсках със обстановка, при която жители бяха съдени за минимални суми - за стотинки, за левчета, за 5-10-20 лв.. Суми, които те биха си платили, стига да бяха известени по тази причина, че ги дължат. И върху тези суми се начисляваха големи разходи - правосъдни такси, експертизи, такси на частни правосъдни реализатори. Но измежду всички тези правосъдни такси изключително се откроява един тип такса - това е таксата юрист на " Топлофикация ", която в другите случаи стигаше до 950 лв. ".  Това разгласи в предаването " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 националният омбудсман Мая Манолова във връзка делата, които води против " Топлофикация София " и съответно за юрисконслутските такси, посредством които активността на сдружението стартира да прилича юридически бизнес.

" Например, имало е случаи, при които за дълг от 15,48 лв., който има рента от 1,09 лв., юрисконсултите желаят 300 лв. по заповедното произвеждане, а в случай че жителят възрази, желаят още 300 лв. в исковото и по-късно в изпълнителното още 350 лв.. В последна сметка сумата набъбва от 15 до 950 лв.. Масовият случай е този, при който жителите въобще не схващат, че са съдени за тези 15 лв.. Веднъж имат 300 лв. и след това още 350 при ЧСИ, плюс всички останали правосъдни такси ", разясни Манолова.

Тя разяснява и дали тези суми в действителност се отразяват на останалите консуматори.

" След като осъзнах, че " Топлофикация " води каузи единствено с цел да прибере от тях юрисконсулстски хонорари за своите адвокати, желаех съответните информации от Софийски областен съд. И се оказа в действителност, че за 2015-а " Топлофикация " е завела 21 хиляди каузи. Има 7000-8000 каузи при частни правосъдни реализатори, т.е. 30 хиляди каузи - минимално по 300 лв. юрисконсулстско заплащане, което прави една сума от 9 милиона лв.. Осъзнах, че в действителност делата се водят само и единствено клиентите да бъдат натоварени с спомагателни разходи, които да влязат в касата на " Топлофикация ". И започнах, изначало с положително, с опити да убедя изпълнителния шеф на " Топлофикация ", по-късно Столичния общински съвет (СОС), неговия ръководител, шефовете на другите комисии в СОС, тъй като да напомня, Столична община е принципала на " Топлофикация ", да ги убедя с положително, че не би трябвало да съдят жители за стотинки, без да са ги уведомили и не би трябвало да им начисляват юрисконсултски хонорари върху сумите за парно. 

С положително не стана, организирахме голям брой диалози, подадох тъжба в Конституционния съд, писах във Върховния касационен съд да желая тълкувателно решение, най-после внесох законодателно предложение и убедих депутатите от правната комисия да понижат тези юрисконсултски хонорари и те ги понижиха шест пъти. Но казусът остана - едно от средствата, които се пробвах да употребявам тогава бе по Закона за достъп до социална информация да получа информация от сдружението какъв брой лв. са поискали във тип на юрисконсултски хонорари чиновниците на " Топлофикация " от столичани. И сагата със правосъдното дело стартира по този начин ", описа омбудсманът.

" Те отхвърлиха да ми отговорят, три години ние се разкарвахме по съдилищата, спечелихме на две инстанции и вследствие на правосъдните решения оня ден шефът на " Топлофикация " ми даде желаната информация. Която разкри още по-фрапантни обстоятелства.

Първо в това, което се убедих от отговорите на изпълнителния шеф е, че " Топлофикация " не знае тъкмо какъв брой каузи е завела през 2015-, евентуално и през идващите години.  Колко юрисконсултски хонорари е поискала, какъв брой са ѝ присъдени и какъв брой са събрани. Казвам го, тъй като данните, които ми даде изп. шеф се разминават с други данни, които се намират в публични документи, издадени от самата " Топлофикация ". Например размерът на присъдените юрисконсултски хонорари. Според отговора на изп. шеф за 2015-а са присъдени в размер на 4 милиона 232 хиляди лв.. Но съгласно отчета на " Топлофикация " за 2015- и годишния счетоводен доклад за 2015-а, заверени от инспектор, присъдените суми са 6 милиона 115 хиляди лв.. Мисля, че тези 2 милиона не са някаква пренебрежимо дребна цифра, която просто да бъде махната с ръка ", съобщи Манолова.

Откъде обаче идва разликата от 2 милиона лв. - от несръчност или от заграбване.

" Не мога да върша сходни изказвания. Единственото, което настоявам е, че явно има разминаване в информацията в безусловно публични документи и очевидно управлението не знае или не желае да даде информация за присъдените и събраните суми от юрисконсултски хонорари. По мои сметки, защото през 2015-а са заведени близо 30 хиляди каузи, присъдените хонорари са най-малко 9 милиона лв.. Но най-малко по единия от документите, изходящи от " Топлофикация " става въпрос за 6 милиона. 

Още по-интересно е какво се случва през идващите години. През 2016-а присъдените суми от юрисконсултски хонорари са 10 милиона 224 хиляди, а през 2017-а са 10 милиона 844 хиляди ", съобщи Манолова.

" Става дума за големи суми, които се претендират от столичани, които не са за парно, не са за топла вода, не са дори за сградна апаратура. Това са паразитни разходи, които се начисляват върху сумите на столичани. Освен това не всички от тези хора са такива, които нямат опция или нямат предпочитание да си платят. Според Вас дали жителят, който е дължал 15,48 лв. не би си платил тази сума, вместо да бъде претрупан след това първо с 300 лв., след това с още 350 лв. и след това вероятно с още 300, плюс вероятно и две експертизи и за по 150 лв. и разноските за ЧСИ. И дългът от 15 лв. действително може да нарасне до 1015 или 2015 лв.. Дали жителят не би събрал 15 лв. или би отишъл на правосъдна процедура, която да го докара до минус 2000 лв. ", попита риторично обмбудсманът.

" На фона на тези големи доходи от юрисконсултски хонорари и поради обстоятелството, че в правна дирекция на " Топлофикация " през 2015-а са работили 67 души, на фона на това " Топлофикация " наема външни адвокатски адвокатски фирми, на които заплаща възнаграждения, с цел да ги съставлява по делата. Те имат 67 души в правна дирекция, а наемат адвокатски адвокатски фирми. Тези адвокатски адвокатски фирми, видно е от отговора, са получили 2 милиона 250 хиляди лв. през 2015 година, забележете, за явяването по 7 каузи ", разгласи Манолова. 

" А заплатите на тези чиновници в правна дирекция са в размер на близо 800 хиляди лв., тази информация я черпя не от отговора на изпълнителния шеф, а от една инспекция, одитен отчет на Държавна финансова ревизия, в който излиза наяве, че имат 67 души. Иначе от отговора на изпълнителния шеф се схваща, че те имат единствено 19 юрисконсулти ", разясни омбудсманът, като сподели и защо тъкмо се вземат по 300 лв., а точно попълването на заявление от 2 страници, което може да се попълня и от не правист.

Тя приказва и за други две битки, които поведе - тези против колекторските компании и банките.

" Проблемът с неналичието на баланс на правата и жителите като консуматори и на всички тези монополисти, топлофикации, енергоразпределителни сдружения, ВиК-та, мобилни оператори, колекторски компании, бързи заеми, банки - несъответствието в техните връзки е от дълго време в законодателството и е 100 % в полза на икономическите мощните. Факт е, че всеки един от тези субекти може да се достави със заповед за неотложно осъществяване и да стартира да събира своите вземания по облекчена правосъдна процедура, която се показва в попълването на единствено един документ. 

При банките е още по-облекчено, тъй като те единствено по извлечения от сметки, те могат да претендират за суми от своите клиенти. Проблемът тук е, че когато става дума за потребителски взаимоотношения съдът има ангажимент да следи за съществуването на неравноправно търговски клаузи. Само че от това заявление съдът не може да реши има ли неравноправни връзки единствено от този документ.

Така че измененията, които аз предлагам - във връзка с топлофикации, бързи заеми, мобилни оператори, колекторски компании, са съдът да може да ревизира служебно. Даже жителят да не знае, съдът да може да го отбрани против неравноправни търговски клаузи. 

По-сложна е обстановката с банките, тъй като те единствено по извлечение от сметки те могат да стартират осъществяване против имуществото на длъжника. И той даже и възразявайки не може да спре осъществяването. Така че тук нашите задания се свеждат до това - първо да дадем отбрана на потребителите от банките против неравноправни търговски клаузи, и второ - да създадем предложение, които да дават опция на длъжника във всеки един миг да може да спре насилственото осъществяване против неговото имущество, с цел да бъде осъществена инспекция, в това число на това дали банката правилно е пресметнала дълга, тъй като тя може просто да сбърка ", съобщи Манолова.

Тя разясни, че това е нейното предложение до депутатите, само че то е претърпяло смяна в Народното събрание.

" Всъщност моят вид участва в предлагането на депутатите, само че има и още един вид на същия текст, който предлага жителят да може да спре осъществяването върху неговото имущество, в случай че внесе една трета от отговорностите си. Това обаче безусловно безсмислено, да не кажа цинично предложение, тъй като в случай че жителят има една трета от задължението, той би си погасявал вноските и няма да стигне до предварително изискуемо обвързване ", добави омбудсманът.

Мая Манолова разясни, че по тази тематика България е предизвестена от Европейската комисия, че може да стартира наказателна процедура с наказание на страната в съда на Европейския съюз в Лйксембург.

Извън потребителските тематики Мая Манолова разяснява и социологическите изследвания, множеството от които ѝ отреждат най-голям рейтинг и доверие у нея измежду водещите фигури и институции в страната и надлежно бе запитана дали би се върнала интензивно в политиката като се кандидатира за кмет на София или даже на по-висок пост.

" В момента нямам желание да си променям работата за никоя друга позиция. Имам задоволително задължения като омбудсман. Но явно страхът да не го направя е изключително огромен, защото черната акция против мен към този момент стартира. С неуместни обвинявания - че съм била на Шипка, с цел да освирквам, представете си, формалните лица. Че съм се срещала скрито с водачите от градския превоз. Че съм посещавала парцели в кюстендилски села. Подобни черни акции не са помогнали на никого, който ги е започвал. Те нормално не свършват добре за тези, които ги стартират ", съобщи Манолова.

Тя разгласи и че няма проекти за това какво ще прави, откакто ѝ изтече мандата като омбудсман през идната година, като по този начин опита да разсее и слуховете, че готви собствен политически план.

" Нямам проекти сега. Сигурна съм, че без работа няма да остана. Била съм юрист, няма нищо неприятно, човек дори и да е имал доста високо доверие, по-късно да продължи с друга специалност. Независимо какво ще върша - дали ще бъда юрист, или ще се кандидатирам за друга позиция, сигурно това, което ще върша, ще бъде 100 % отдадено на жителите. Каузите, с които съм се заела и всички тези проблеми, които ме трогват, това не би ми разрешило да върша нищо друго, с изключение на да пазя хората ", съобщи Мая Манолова.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР