Сблъсъците между Израел и Хамас, обявена за терористична организация от

...
Сблъсъците между Израел и Хамас, обявена за терористична организация от
Коментари Харесай

Близкият Изток: защо много иранци не подкрепят Хамас

Сблъсъците сред Израел и Хамас, оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейски Съюз, ескалират. Ракетен удар против болница в Газа лиши живота на минимум 200 души, провокира остри интернационалните реакции и огромни митинги в няколко мюсюлмански страни. 

В иранската столица Техеран стотици демонстриращи се събраха пред английското и френското посолство там и издигнаха лозунги “смърт на Англия и Франция ”, предаде кореспондент на Агенция Франс Прес (АФП). Иранският президент Ебрахим Раиси обяви ден на печал и съобщи, че “ционистите ще изгорят в пламъците на американско-израелските бомби, хвърлени върху ранените палестинци в болничното заведение в Газа ”.

Израел твърди, че виновна за нападението е терористичната организация " Палестински ислямски джихад ", а Хамас упреква Израел. 

Много иранци осъждат поддръжката за Хамас и Хизбула

Много иранци са разтревожени от събитията. “За по-голямата част от популацията палестинците и Хамас не са едно и също ”, споделя Али Афшари, който живее в заточение в Съединени американски щати. През 1990-те години Ашфари е студентски водач, който се бори за промени в страната. Според него макар солидарността с цивилното население в Газа, доста иранци няма да се включат в митингите в поддръжка на палестинците, тъй като знаят, че сходни събития се инструментализират за политически цели. 

В интернет консуматори от Иран съпоставят обстрела на болничното заведение в Газа със свалянето на украински пътнически аероплан от иранската противовъздушна защита на 8 януари 2020 година, когато починаха доста ирански жители. Иранските военни в началото отричаха, само че след това признаха, че самолетът е свален простъпка. 

“По-голямата част от иранското население отхвърля както шиитските, по този начин и сунитските фундаменталисти като Хамас или Хизбула ", твърди Афшари и добавя: “Тези групировки водят същата политика и употребяват същата изразителност като Ислямска република Иран. Иранският народ страда от последствията на тези политики повече от 40 години. Те са потискани в името на религията. Разбираемо е, че иранският народ е сериозен по отношение на Хамас, който освен редовно убива израелски цивилни жители, само че и потиска палестинците в Газа и заглушава критиците си посредством затвор, мъчения и изтезания. ”

Част от иранското общество демонстрира взаимност с ИзраелСнимка: Ebrahim Noroozi/AP/picture alliance

“Не желаеме война, нито убийството на почтени цивилни ”

Правителството в Техеран обаче поддържа както Хамас в Газа, по този начин и групировката Хизбула в Ливан. От основаването на Ислямската република след революцията през 1979 година режимът в Иран се показва за бранител на потиснатите мюсюлмани. Но макар 44-годишната интензивна агитация в медиите и в цялата просветителна система - от детски градини, през учебни заведения, до университети - тази идеология не среща необятна поддръжка измежду обществото. 

“Иранският народ застава на страната на израелското население ”, съобщи в неотдавна оповестено видео Фатемех Сепехри. 58-годишната активистка, която сега е в болница, е измежду най-известните политически пандизчии в страната. “Осъждам офанзивата на Хамас и финансовата поддръжка на терористични групи с пари, които принадлежат на популацията на Иран. Ние, иранците, не желаеме нито война, нито убийството на почтени цивилни. ” Сепехри, която излежава 18-годишна присъда, споделя това, което доста иранци показват единствено зад затворени порти - че не поддържат кървавите офанзиви на Хамас. 

Наративът на Ислямската република по какъв начин Хамас водел борба за независимост мъчно пробива в общество, където доста хора получават информацията си от интернет и обществените мрежи, над които държавните управляващи мъчно могат да поддържат контрола. 

Критики и насмешки към държавното управление в обществените мрежи

Веднага след терористичното нахлуване на Хамас против Израел иранската държавна телевизия разгласи всенародни тържества за успеха в столицата Техеран и в цялата страна. Малко по-късно няколкостотин души, най-вече мъже, се събраха да следят фойерверките на площад “Палестина ” в Техеран. Но в интернет се разпространяваха сходни мнения: “Милицията “Басидж ”, която напълно до неотдавна убиваше нашите деца по улиците, в този момент се радва на убийството на израелски деца. ”

По време на демонстрацията на площад “Палестина ” иранската телевизия сподели фрагменти на жена без кърпа, която държи фотография на Касем Солеймани - генерала от Революционната армия, който беше погубен в Ирак при американска интервенция през 2020 година. Кадрите очевидно е трябвало да показват, че в тържествата са взели участие разнообразни обществени групи. Но публицисти разкриха, че това е актрисата Азаде Самади, която напролет бе наказана за нарушение на разпоредбите за носене на хиджаб. Мнозина се съмняват до каква степен тя е взела участие в събирането на площад “Палестина ” по лично предпочитание. 

На 16 октомври членове на “Басидж ” се събраха на летището Мехрабад в Техеран, с цел да покажат, че желаят непринудено да заминат за Газа, с цел да се бият против Израел. Но и това провокира насмешки в интернет. “От това летище няма интернационалните полети ”, разясниха те. Друг коментар гласи: “Вземете всички, които желаят да станат мъченици като вас, и ни отървете от тези идиоти ”.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР