Сблъсъци между жандармерия и протестиращи в Балчик белязаха протестите заради

...
Сблъсъци между жандармерия и протестиращи в Балчик белязаха протестите заради
Коментари Харесай

Недоволство и сблъсъци заради екозона „Калиакра”

Сблъсъци сред жандармерия и протестиращи в Балчик белязаха митингите поради предпазената зона „ Калиакра”.

Около 100 души от трите приморски общини Балчик, Каварна и Шабла се пробваха да осуетят публично разискване на проекта за ръководство на предпазената околност Калиакра. Намеси се и полиция.

За обезпечат достъп на участниците в публичното разискване в Балчик за бъдещето на „ Калиакра”, жандармеристи избутват хората, чупи се стъклена витрина и 3-ма души са с прорезни рани по ръцете.

Протестът стартира тази заран в Каварна, когато стотици блокираха постройката на общината, с цел да не влязат специалистите на публичното разискване. Хората се опасяват, че с увеличение на предпазените територии в Добруджа, ще бъде унищожено земеделието, туризма и рибарството.

Недоволните упорстват териториите да бъдат прецизирани.

„ Не единствено, че няма да им бъде лишен поминъкът, концепцията е да бъде непокътнат за това се борим. Не земедските земи да се трансформират във ветроенегрийни полета, застрояване с голям брой хотели”, изясни Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците.

Протестиращите затвориха за малко и интернационалния път Дуранкулак – Варна.

На ексклузивен брифинг от екоминистерството обясниха, че заповедта е трябвало да бъде издадена в края на март. В противоположен случай страната ни е рискувала големи санкции. „ Забраните по този начин или другояче ще бъдат наложени. Въпросът е дали да плащаме глоба на Европейска комисия, или тази глоба да бъде спестена на българския поданик – 20 хиляди евро на ден”, сподели министър Нено Димов.

От екоминистерството увериха, че ощетените аграрни производители ще имат опция за отплата.

Протестните дейности ще продължат и на следващия ден. Международният път Дуранкулак Варна още веднъж ще бъде затворен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР