Сблъсъкът между здравния министър и управителя на Националната здравноосигурителна каса

...
Сблъсъкът между здравния министър и управителя на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Конфликтът между НЗОК и МЗ е политически

Сблъсъкът сред здравния министър и шефа на Националната здравноосигурителна каса е повече политически, в сравнение с административен.

Това сподели здравният икономист Аркади Шарков след разразилия се скандал сред Кирил Ананиев и Камен Плочев. Здравният министър изиска оставката на шефа на НЗОК, а реакцията на Касата бе, че министърът няма право да желае оставката на Плочев, защото той е определен от Народното събрание.

"Единственият му контакт с Народното събрание се прави посредством министъра на опазването на здравето ", означи Аркади Шарков и напомни, че повода за настояването на оставката е желанието за актуализация на бюджета на НЗОК още в самото начало на годината.

Междувременно през днешния ден Камен Плочев отхвърли да подаде оставка, заприказва за политически напън и съобщи, че не е направил нищо нелегално. Здравният икономист Аркади Шарков счита, че предпочитано би трябвало да бъде приключен планът за Националната здравна осведомителна система.

Според икономиста посредством нея ще се усъвършенства прозрачността. "Много е значимо Министерството на здравеопазването и НЗОК да решат казуса за остойностяването на лекарския труд. Близо сме до диалози за нещо сходно ", сподели още той.

"Не може законът да те задължава да приемаш всеки пациент и НЗОК да споделя "Ще ти платим единствено до 39-ия пациент, другите 10 няма да ти платим, тъй като нямаме пари ". Това е алогично. Лекарят не е обществен служащ и няма по какъв начин да се грижи без пари за пациенти ", акцентира Шарков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР