Сблъсъкът между полското правителство и висши съдии ескалира драматично, след

...
Сблъсъкът между полското правителство и висши съдии ескалира драматично, след
Коментари Харесай

„Обявяване на война”: Спорът за правосъдието в Полша ескалира

Сблъсъкът сред полското държавно управление и висши съдии ескалира трагично, откакто Върховният съд и Народното събрание на страната излязоха с спорни решения за законността на правосъдните промени, написа " Гардиън ".

Решенията, които са свързани с опити на ръководещата партия " Право и правдивост " да поеме директен надзор над правораздаването, хвърлиха правовия ред в Полша в безпорядък. Сега съдиите подлежат на наказателно гонене, в случай че съблюдават издадени от техния съд решения.

След като пое властта през 2015 година, " Право и правдивост " пое пряк надзор над Националния правосъден съвет, някогашен самостоятелен правосъден орган, който отговаряше за назначенията, покачванията и дисциплината на всички полски съдии. Това разрешава на държавното управление да запълни новооснован дисциплинарен правосъден орган с лоялни на партията, които могат да стартират дисциплинарна процедура против всеки арбитър, сложил под въпрос новия режим.

През декември Върховният съд на Полша, който към момента е самостоятелен, постанови, че Националният правосъден съвет и новосъздаденият дисциплинарен правосъден орган са противоконституционни. Правителството отговори със законодателни оферти, които вършат противозаконни решения на всеки арбитър, който сложи под въпрос законността на назначенията. Де факто значи, че не разрешава на съдиите да съблюдават решението на Върховния съд.

Това докара до голямо разминаване в четвъртък вечерта, когато полският парламент гласоподава законодателството, а Върховният съд разгласи наредбите за противозаконни. На съвещанието на съда участваха всички 60 съдии от трите камари, които не са управляват от назначени от ръководещата партия лица.

Министри яростно отхвърлиха решението на съда, като подчертаха, че съдиите не приказват от името на страната, а са стимулирани единствено от предпочитание да защитят привилегированото си състояние.

Задълбочаващата се рецесия евентуално ще ускори напрежението сред Полша и Европейски Съюз. През ноември евросъдът постанови, че е време Върховният съд на Полша да реши разногласието, което значи, че полският парламент освен подценява най-висшата правосъдна инстанция в страната, само че и Съда на Европейски Съюз.

Според полски специалисти това не е единствено оповестяване на война на полския правов ред, само че и на мястото на страната в Европа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР