Сблъсъкът между държавата и основния доставчик на горива у нас

...
Сблъсъкът между държавата и основния доставчик на горива у нас
Коментари Харесай

Заради поставянето на камери и измервателни уреди: „Лукойл“ заплаши със спиране

Сблъсъкът сред страната и главния снабдител на горива у нас – „ Лукойл “, набира мощ. След като в закона, уреждащ ограниченията след изключителното състояние, беше вкарано условие за монтиране на спомагателни измервателни уреди и видеонаблюдение в данъчните хранилища, от компанията оповестиха, че е „ изцяло действителна “ заплахата да спрат работа.

През годините на няколко пъти управляващите и " Лукойл " са имали конфликти точно във връзка с данъчните хранилища и влизащото в хазната от горивата в тях.
Търговци на горива: Има картел сред „ Лукойл ” и страната Те желаят и в Белия дом да стане ясно, че рафинерията на съветския нефтен колос е в монополно състояние в България
Някои от по-малките играчи на пазара непосредствено упрекват компанията, че не съблюдава закона. " Лукойл " отхвърлят и на собствен ред настояват, че се конкурират с търговци, които са в сивия бранш.

Ябълката на раздора

В Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето се трансформират голям брой закони, които имат директно или индиректно отношение към ограниченията у нас след края на изключителното състояние. Сред тези нормативни актове се оказа и Законът за акцизите и данъчните хранилища.
На първо четене: След 13 май отпада изключителното състояние Здравният министър ще може по своя преценка да афишира изключителна епидемиологична конюнктура
За „ Лукойл България “ текстовете значат, че до месец компанията би трябвало да записва и отдели като обособени данъчни хранилища шестте бази, свързани с нефтопровода Бургас – София и да инсталира още измервателни уреди. Освен това ще се наложи в границите на няколко месеца да проработи и видеонаблюдение в данънчните хранилища.
Извънредната епидемиологична конюнктура: ГЕРБ и Българска социалистическа партия в спор за ограниченията след 13 май От опозицията настояват, че здравният министър ще има свръхправомощия
„ На Комисията по правни въпроси зам.-министърът на финансите изясни, че се касае за пълненето на бюджета, тъй като средства трябват, с цел да не се стига до заеми въобще. Трябва да се изсветли стопанската система и да има задоволително доходи. Няма спомагателни разноски за операторите “, сподели в студиото на „ Тази заран “ Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ.

Какво мисли „ Лукойл “

„ Законът слага доста къс период за подаване на поръчки за привеждане на новите хранилища в сходство и лицензиране - единствено един месец. Като имаме поради периодите, размера на нужната работа и практическата неспособност да ги спазим, то да, заплахата да спрем работа е изцяло действителна. “, съобщи пред БНР генералният шеф на „ Лукойл България “ Булат Субаев.
“Лукойл ” отхвърли да е монополист върху данъчните хранилища за горива От петролната компания обявиха, че от 118 лицензирани данъчни хранилища у нас едвам 4 са на групата “Лукойл ”
Той изрази „ терзание “ от обстоятелството, че измененията се прокарват през законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство.

„ Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година За 14 години активността ни неведнъж е проверявана и в никакъв случай не е имало никакви нарушавания на данъчното и акцизно законодателство. Можем сигурно да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и по тази причина нямам никакво разумно пояснение за какво сходни промени се внасят в подобен незабавен порядък. Постъпленията в бюджета не зависят от това на какъв брой данъчни склада ще е разграничена нашата инфраструктура – от самото разделяне в допълнение в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място – това ще повлече големи вложения и административни разноски “, означи Субаев.
Политици осветлиха чия благосъстоятелност са данъчните хранилища за горива Монополист е компанията „ Лукойл ”
Той не пропусна да означи, че, макар свитото ползване, „ компанията не е съкратила нито един чиновник по време на изключителното състояние, не е забавила никакви заплащания през целия този интервал “, само че в този момент, вместо поддръжка, получава „ още едно ново предизвикателство “.

Задава ли се по-скъп бензин?

Пред националното радио ръководителят на петролната и газовата асоциация Живодар Терзиев също предвижда, че законовите промени ще затруднят бранша.

„ Не всички хранилища ще съумеят да осъществят плановете си на време. Някои от складовете може би ще затворят, бензиностанциите ще бъдат зареждани от по-далечно място. Тол таксите и транспортните разноски надлежно ще се усилят и най-вероятно и цените на горивото ще получат своя израз “, предизвести той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР