Сблъсъкът е между два модела – нашият, и този на

...
Сблъсъкът е между два модела – нашият, и този на
Коментари Харесай

Асен Василев: Изборът сега е европейски доходи или стабилна бедност

" Сблъсъкът е сред два модела – нашият, и този на ГЕРБ. Ще бъдем първи, в случай че свободните хора, които никой не може да изкара под строй, гласоподават ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " и лидер на листа на Политическа партия - Демократична България в Хасково - Асен Василев.

" Категорично не трябваше пенсионери и обществено слаби да платят с оцеляването си вносната инфлация. Нямаше и по какъв начин да се случи, тъй като връзка сред инфлация, заплати и пенсии съществува теоретично в огромни затворени стопански системи. Училите стопанска система повече от един курс знаят, че при дребни, отворени стопански системи, инфлацията идва извън. Вдигат се цените на основни първични материали, в този момент основно поради войната в Украйна.

Така че, без значение какво вършим с подоходната си политика, няма по какъв начин да се повлияе на инфлацията. Особено при храните и дребната потребителска кошница, където най-силно се усеща удара от хората. С какъв брой трябваше да се вдигне цената на свинското у нас, с цел да повлияе върху инфлацията в Европа? С колкото и да се вдигне, няма да успее. Така че, всички обвинявания, че поради несъответстваща подоходна политика инфлацията ни е висока са безусловно безпочвени.

Данните го потвърждават - като се изключи Румъния, у нас е най-ниска от цяла Източна Европа. Нещо повече, посредством точно на тази подоходна политика приходите у нас порастват по-бързо от инфлацията. Това не значи, че хората са забогатели, само че въпреки всичко са с една концепция по-напред от инфлацията. Освен България има единствено още три страни, в които това е реалност ", съобщи Василев.

" Ако инфлацията се дължи на това, че стопанските системи са прегрели и се наливат пари, а няма задоволително произвеждане, да може да се разпали инфлацията. Но в тази ситуация тя се дължи на това, че съществени първични материали са поскъпнали трагично. В подобен случай, няма по какъв начин иначе да се преборим, с изключение на с повдигане на приходи. Поне с темпа на инфлацията. Което и направихме ", добави Василев пред " 24 часа ".

" Разбира се, че има връзка има сред корупция, обири и танц на цените, доколкото може да има картелизиране и потребление на господстващо състояние на пазара от избрани производители и търговци. Основният орган, който би трябвало да следи това е Комисия за защита на конкуренцията. Вместо това, в последните дни чухме скандални изказвания- че следствието на един картел отнемало 7 години. Тази комисия бе сезирана преди близо година за цените на олиото. И в този момент те са доста по-ниски. Комисията обаче споделя, че една година не е задоволителна ", показа претендентът на Политическа партия - Демократична България.

" Финансовият министър разгласи финансов апокалипсис един след обяд и на идната заран го анулира. И сподели, че ще приключим годината с 3% бюджетен недостиг и че няма никаква опасност за финансовите индикатори. Помните, че и предходната година ни плашиха със същото. Вместо това, направихме стопански растеж от 4% - който, в случай че изключим възобновяване от пандемията, сме нямали последните 15 години. И оглавихме класациите по редица показатели- първи по растеж на индустриалното произвеждане, по експорт, по растеж на заплатите. Това значи, че стопанската система пораства и се заплащат повече налози, които влизат в бюджета.

Точно по този начин, има проблеми със събираемостта. Стигаме до единственото притеснително, което се вижда - събираемоста на налозите от Национална агенция за приходите е паднала. И тъкмо при Данък добавена стойност, където стават най-големите злоупотреби. Ние поехме ръководството в сходна обстановка, само че тогава Национална агенция за приходите съумя да събере 8 милиарда лв., или 18% повече, без да се пипат налозите. Така че когато Национална агенция за приходите работи добре, няма потребност от увеличението им и няма риск за бюджета. Разходната част е изцяло разчетена- пораства почти в параметрите в които пораства стопанската система ", сподели още Василев.

" Данъците би трябвало да се събират, а не да се подвигат. Еднократното облагане на свръхпечалбите за мен е безусловно неработеща мярка, която би трябвало да бъде избегната непременно. В страната има задоволително пари, с цел да си посрещне разноските. За мен това е опит да се трансферира казуса от болната глава на хубавичко. Фирмите, които си заплащат налозите да ги натоварим още без да пипаме останалите. Вместо да ги съберем от тези, които не заплащат.

Случи се предстоящото. Повишаването на приходите раздвижи стопанската система и потреблението. Безработицата падна, което демонстрира, че още сме на равнището на минималната заплата, при което нейното повдигане води до включване на нови хора, а не до изпадане от пазара на труда. Видяхме, че когато българската промишленост получи достъп до ток и газ на конкурентни цени, компаниите се оправиха ослепително. И не регистрираха единствено растеж на облагите си, само че подвигнаха заплатите на хората. Ако си дооправим правосъдната система, а европейските пари доближават до всички компании, а освен до определени, това ще разреши на промишлеността да увеличи продуктивността на труда и по този начин служащите да защитят още по-високи приходи. Европейските цени са към този момент тук, въпросът е и приходите да станат такива ", безапелационен е Асен Василев.

" Струпаха се доста рецесии и не остана време да структурираме добре управническите си екипи. Не остана време и да разбираем какво в действителност вършим. Много неща бяха свършени и част от резултатите, които в този момент виждаме, бяха заложени в редица ограничения, които бяха верни и трябваше да се случат. Голяма неточност бе и парцелирането на министерствата. Ще го преосмислим.

Всички служби бяха на послушание на президента. След като конституцията споделя, че Министерският съвет носи отговорност, ясно е че той би трябвало да дефинира и кадровата политика в бранш „ Сигурност “. Важно решение, което ще бъде взето.

Най-грубите неистини, които чух за мен и за партията ми - че сме употребили медиатори, че сме откраднали 9 милиарда. Ние въведохме невиждана бистрота на заплащанията - всеки може да види за кого, по кое време и по какъв начин се харчат парите на българските данъкоплатци. Всъщност можеше, тъй като служебният кабинет спря да извършва това разпореждане. Балонът с медиаторите също се спука, тъй като се оказа, че със медиатори сме обезпечили цена на газа по-евтина от европейската борса, а те без медиатори - с 50% по-скъпа. Има и една опорка, че сме взели доста дълг, а той при нашето ръководство понижа с 2 милиарда лв..

„ Любимият “ ми конкурент Делян Добрев сподели, че даже аз не знам какъв брой е фискалният запас... Данните на финансовото министерство демонстрират, че към 31 януари той е тъкмо толкоз, колкото споделих аз - 16,4 милиарда лева Данните на Българска народна банка, които той демонстрира са за единната сметка, по която могат да се създадат заключения за това какъв е размера на фискалния запас. Там се регистрират всички придвижвания, в това число на средства, които може да са преведени, само че още не са изхарчени. Тази разлика от 4 милиарда лева, за която той приказва може да е отишла за заплащане на остарял дълг, завещан от Бойко Борисов.

Социологията не може да хване операциите с хартиения избор. Ние виждаме сериозна преднина, която имаме и мисля, че ще можем да преодолеем естествени равнища на „ хартиения избор “. Ако обаче стигне до висините от последните локални избори при които 20% от хартиените бюлетини бяха невалидни, това никаква социология не може да го планува и преодолее.

Ясно декларирахме, че в коалиция с ГЕРБ няма да влезем и ще предложим кабинет на малцинството. Предполагам че той ще бъде подсилен по няколко аргументи, една от които е, че на никого не му се върви на още едни избори. По - значимото обаче е, че ние и ГЕРБ имаме две разнообразни визии за това по какъв начин да се развива страната ", показа икономистът.

" Ние считаме, че би трябвало да имаме европейски приходи, естествени обществени услуги, естествени обучение и опазване на здравето. Които да понижат и неравенствата. И то вътрешните неравенства, в страната. Говорим за Европа на две скорости, а заварихме България на 20 скорости. И по тази причина младежи напущат България- потеглят или към София, или към чужбина, където са още по-добре платени. Ако имаме растеж на заплатите, а можем да си го позволим, и такава наклонност се задържи 5-7 години, това ще се случи. ГЕРБ има тъкмо противоположната визия - на постната пица и всеки да се избавя поединично. Дали тогава в действителност са за европейско развиване?

Да, тези разлики ли дефинират значимостта на изборите в този момент. Ние не желаеме да се върнем в стабилната беднотия и стопанска система от латиноамерикански вид, в която малцина хора и компании са свръх богати и карат Мазерати-та, а по-голямата част от останалите са под прага на беднотия. Сблъсъкът сред тези два модела не е че някой не харесва някого на личностно равнище, а по какъв начин ще си организираме стопанската система, ще си структурираме обществото и по какъв начин ще харчим общите пари. Затова са толкоз значими идващите избори, тъй като хората би трябвало ясно да кажат кой модел избират. ГЕРБ ще си извадят под строй хората, които печелят от този модел, да гласоподават. А хората, които в действителност желаят европейско развиване, са свободни, няма кой да ги извади под строй. Спасители няма, би трябвало да го създадем сами ", приключи Василев.
ТЕМА преди 2 часа 321 преди 16 часа 802 преди 18 часа (обновена) 1751
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР